Tonijn VS bevat cesium uit Fukushima

De gevolgen van de ramp bij de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi van vorig jaar hebben zich ook doen voelen voor de Californische kust. Daar is bij blauwvintonijn een tien keer zo hoge concentratie van het radioactieve cesium aangetroffen als gewoonlijk. Wetenschappers concludeerden dat dit alleen maar veroorzaakt kon zijn door het feit dat de zelfde tonijn eerder in de wateren bij Fukushima, bijna 10.000 kilometer verderop, had rondgezwommen.

De dosis radioactiviteit is volgens deskundigen echter nog altijd zo laag dat de vis daardoor niet ongeschikt is voor menselijke consumptie. Volwassen blauwvintonijn uit de Grote Oceaan kan drie meter lang worden en 450 kilo wegen.

De vissen, die al in augustus vorig jaar voor de kust van San Diego werden getest, bleken verhoogde hoeveelheden cesium-134 en cesium-137 te bevatten. Vooral cesium-134 was met grote waarschijnlijkheid tot ‘Fukushima’ te herleiden. De snelheid waarmee de blauwvintonijn de radioactiviteit verplaatste was volgens wetenschappers veel hoger dan die van de wind of het water.

Om uit te sluiten dat het om radioactieve besmetting in de Californische wateren zelf ging, werden ook exemplaren van een andere tonijnsoort onderzocht die geen grote afstanden reist. Die bevatten een even geringe dosis radioactiviteit als voor de ramp bij Fukushima. (AP, Reuters, BBC)