Te koop: luxe graf van Elvis. Verschepingskosten niet inbegrepen

Een zee van bloemen voor het mausoleum waar Elvis Presley is begraven, 18 augustus 1977. Het graf is nu te koop. Foto AP

Minstens tachtigduizend euro kost het je, maar dan heb je ook wat: een graftombe waar niemand minder dat The King of Rock himself in heeft gelegen. Het graf waar Elvis de eerste paar maanden na zijn dood lag begraven (en nu al ruim dertig jaar leeg staat) wordt volgende maand geveild.

Mister Presley lag na zijn dood op 16 augustus 1977 een paar maanden begraven in een graf naast zijn moeder in een mausoleum op het kerkhof Forest Hill in Memphis. Toen werd geprobeerd het lichaam van de overleden Elvis te stelen, is hij met zijn moeder herbegraven op zijn landgoed Graceland. Zijn oorspronkelijke graf is altijd onbewoond gebleven, maar een nieuwe koper kan daar in ieder geval nog deze eeuw verandering in brengen.

En zo is die tijdens het leven niet bereikte sterrenstatus voor de goed bedeelden der aarde na de dood opeens wél bereikbaar. De koper zal tijdens zijn dood voorzien zijn van alle luxe: wit marmer, een chic optrekje, privacy en aanzien. De veilingmeester noemt de verkoop een “buitenkans”, schrijft de NOS. “Wie kan er nou zeggen, ik ga begraven worden waar Elvis lag?”

Dit is de graftombe waar het om gaat:

Op 23 juni wordt de graftombe geveild. Startprijs: honderdduizend dollar. Inclusief: rouwdienst, graftekst, openen en sluiten van de crypte. Exlusief: verschepingskosten. Vervoer moet je zelf regelen. Dat kost wel wat, want dichtbij ligt het graf niet:


Grotere kaart weergeven

Dode sterren leveren geld op

Het blijkt steeds maar weer dat dode beroemdheden veel geld opleveren. Natuurlijk wordt er voor de verkoop van hun spullen grof geld betaald - op de site van de Gotta Have Rock and Roll-veiling zijn onder meer een pyjama van Elvis (negenduizend dollar) en een gitaar van Beatle George Harrison geveild (vierentwintigduizend dollar).

Maar ook voor wat meer dubieuze zaken worden de flappen neergelegd. Zo kon je op E-bay een haar kopen van onder meer Michael Jackson en John F. Kennedy. Er is zelfs een Guiness Books of Records notering voor de eigenaar van de grootste haarverzameling van beroemdheden.

Vorige week werd na ophef besloten een veiling van het bloed van Ronald Reagan niet door te laten gaan - zowel de familie al de stichting van Reagan reageerden verontwaardigd. De eigenaar besloot het ampulletje bloed van de voormalige Amerikaanse president toch maar Reagans stichting te geven, in plaats van te verkopen. Spijtig voor de verkoper, want de teller stond al op vijfentwintigduizend euro.