Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Strengere eisen ruimen pluimveebedrijven na incident in Limburg

Archieffoto van een medewerker van de Britse veterinaire dienst tijdens een ontruiming op een boerderij in Holton, Suffolk. Foto AFP / Leon Neal

Bedrijven die pluimveebedrijven waar vogelgriep is vastgesteld ruimen, moeten voortaan voldoen aan strengere eisen. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De striktere eisen zijn het gevolg van fouten bij een ruiming van een boerderij in het Limburgse Kelpen-Oler in maart. De kalkoenstallen werden afgeplakt waarna kort CO2-gas in de schuur werd gepompt. Bij minimaal een schuur ging dat mis, waardoor beesten die nog leefden op een andere manier moesten worden afgemaakt.

Voortaan werkplan nodig om te mogen ruimen

Het bedrijf dat verantwoordelijk was bleek niet aan de eisen te voldoen en was zich bovendien onvoldoende bewust van het belang van dierenwelzijn. Het ministerie heeft de samenwerking met het bedrijf opgezegd. Voortaan moeten bedrijven voorafgaand aan een vergassing een gedetailleerd werkplan maken. Bleker schrijft aan de Kamer:

“Elke stal is namelijk anders gebouwd en ingericht en voor elke stal moet het juiste proces gekozen worden, maatwerk is daarbij nodig.”

De vergassingsoperatie van ruim 42 duizend kalkoenen werd uiteindelijk een dag later afgerond. De Partij voor de Dieren deed na het incident aangifte van ernstige dierenmishandeling onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.