Fel Kamerdebat over Lenteakkoord - ‘herhaling van zetten’

Blok eerder dit jaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het debat in de Tweede Kamer dat vanmiddag van start ging over het Lenteakkoord leidde tot dusver tot stevige confrontaties tussen de partijen die het begrotingsakkoord hebben gevormd en de oppositie. De grootste wrijving is ontstaan tussen PVV-leider Geert Wilders en de overige fractievoorzitters.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de begroting van 2013 die vrijdag in zijn geheel verscheen.

Op hun beurt uitten de partijen kritiek en eventuele alternatieven op het begrotingsakkoord. De fractievoorzitters botsten voornamelijk met Wilders toen hij zijn kritiek uitte op het akkoord, maar de aangedragen argumenten waren volgens politiek redacteur Erik van der Walle voornamelijk een “herhaling van zetten”.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Nu krijgt in debat lenteakkoord Wilders een offensief van de kunduzpartijen te verwerken. Veel is, van alle partijen, herhaling van zetten.

Wilders: pakket deugt van geen kant

De PVV-voorman is het niet met de fractievoorzitters van de ‘Kunduzpartijen’ eens dat de lasten evenwichtig verdeeld worden:

“Dit pakket deugt van geen kant. [...] het akkoord is voltreffer na voltreffer op werkend Nederland. Huren gaat omhoog, de AOW-leeftijd gaat omhoog, er wordt nieuwe werkbelasting ingevoerd en de onbelaste reiskostenvergoeding verdwijnt.”

Alternatieven weigert de PVV-leider te geven na vragen van D66-leider Alexander Pechtold:

“Die verschijnen ergens de komende weken in ons verkiezingsprogramma.”

Wilders kwam onder vuur te liggen van D66 en GroenLinks vanwege zijn besluit om na zeven weken onderhandelen de gedoogcoalitie op te blazen. Tijdens het verantwoordingsdebat zette Alexander Pechtold de PVV-voorman vorige week ook al weg als ‘wegloper’. Wilders herhaalde hierop dat er uiteindelijk geen akkoord lag in het Catshuis. “Er was geen akkoord. Ik heb mijn handtekening niet gezet.”

Blok: meer snijden in overheidsuitgaven

De VVD steunt het Lenteakkoord, maar hoopt dat er snel een “nieuw kabinet is dat andere keuzes kan maken”, zo meldde Stef Blok tijdens het debat. De VVD had in het huidige akkoord graag meer gesneden in de uitgaven van de overheid zoals ontwikkelingshulp, cultuur en media. Blok laat weten dat hij op bepaalde vlakken liever andere keuzes had willen maken, “maar we staan voor de realiteit zoals die er is”.

Samsom: hogere inkomens moeten grotere lasten dragen

PvdA-leider Samsom benadrukte in navolging van Blok dat het Lenteakkoord voor ruim negentig procent overeenkomt de afspraken die in het Catshuis al waren gemaakt: “Catshuisakkoord-bis zou een treffender naam zijn.” Daarbij benadrukt hij dat de PvdA een alternatief heeft dat Nederland beter dient dan het akkoord dat er nu ligt:

“Hervorm de woningmarkt op de juiste manier, belast hoge inkomens wat extra, bezuinig op de zorg en maak ziektekostenpremies inkomensgebonden.”

Van Haersma Buma: PvdA en SP vormen ‘rood remblok’

Van Haersma Buma noemde de partijen die niet betrokken zijn geweest bij de vorming van het begrotingsakkoord “het rode remblok dat wekelijk in de koplampen van de peilingen kijkt”.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle CDA’er Buma: PvdA en SP deden niet mee aan Kunduz-akkoord, staarden in koplampen van auto van Maurice de Hond. ‘Keuze van het rode remblok’

Akkoord bevat 12,4 miljard bezuinigen

In het zogenoemde Lenteakkoord staan de volledige maatregelen waarmee de zogeheten Kunduz-coalitie VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het begrotingstekort volgend jaar willen terugbrengen tot drie procent. De partijen bezuinigen in totaal 12,4 miljard. Verder wordt een miljard euro geïnvesteerd en is drie miljard euro aan lastenverlichting ingeboekt.

Afgelopen vrijdag meldde demissionair premier Mark Rutte al namens de Kamer “volledig achter het akkoord te staan”:

“Ik heb veel waardering voor de vijf fracties wat zij hebben gedaan voor het akkoord. Er ligt een historisch akkoord dat bijdraagt aan de overheidsfinanciën en de economie. (…) Wij staan helemaal achter dit akkoord en wij zullen hier uitvoering aan geven.”

Het akkoord wordt nog doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan worden bekend gemaakt op 14 juni.