Sportnieuws

Formule 1-coureur Mark Webber van Red Bull heeft zondag de Grand Prix van Monaco gewonnen. De Australiër was op het stratencircuit van Monte Carlo 0,6 seconde sneller dan Nico Rosberg van Mercedes. Fernando Alonso (Ferrari), Sebastian Vettel (Red Bull) en Lewis Hamilton (McLaren) werden respectievelijk derde, vierde en vijfde. Webber startte in Monaco op poleposition en reed de gehele race voorop, vooral omdat inhalen in Monte Carlo vrijwel onmogelijk is.

Yuri van Gelder heeft zondag bij de EK turnen net naast een medaille gegrepen op het onderdeel ringen. De 29-jarige Waalwijker eindigde in het Franse Montpellier in de toestelfinale als vierde. De drievoudig Europees kampioen kwam tot een score van 15,408, net iets minder dan nummer drie Denis Abliazin uit Rusland: 15,433. Abliazins landgenoot Aleksandr Balandin pakte met een score van 15,666 het goud, voor de Italiaan Matteo Morandi: 15,466. De vierde plaats van Van Gelder betekent dat Nederland de EK afsluit zonder medaille.

De hockeyers van Amsterdam hebben zondag de finale van de Euro Hockey League verloren van Uhlenhorster HC uit Hamburg. De Duitsers wonnen de shoot-out met 2-1, nadat het in de reguliere speeltijd en de verlenging 2-2 was geworden. Bij de vrouwen was de finale van de EuroHockey Club Champions Cup een volledig Nederlandse aangelegenheid. Laren versloeg verrassend Den Bosch in de eindstrijd (1-0). Een opluchting voor Laren, want Den Bosch was sinds 2010 in de finale van het landskampioenschap keer op keer te sterk voor Laren, maar nu won Laren verrassend de Europese clubcompetitie. Kim Lammers maakte de enige goal van de wedstrijd.

De basketballers van Den Bosch zijn zondag kampioen van Nederland geworden. De ploeg van de Oostenrijkse coach Raoul Korner won bij Leiden met 65-61 en kwam zo op een beslissende voorsprong in de finaleserie: 4-1. Den Bosch – dat in de reguliere competitie als derde eindigde – behoorde samen met Leiden en Groningen tot de topteams, maar werd gezien als de minste van de drie. Den Bosch speelt slechts met drie Amerikanen, tegenover vijf of zes bij Groningen en Leiden. Den Bosch had wel de beschikking over de Nederlandse internationals Kees Akerboom, Stefan Wessels, Rogier Jansen en Peter van Paassen.

Hinkelien Schreuder heeft zondag bij de EK zwemmen in het Hongaarse Debrecen zilver veroverd op de 50 meter vrije slag. Ze tikte aan in 24,78 seconden en moest daarmee alleen de Duitse Britta Steffen (24,37) voor laten gaan. Schreuder pakte haar derde zilveren EK-medaille op de 50 meter vrij. In 2008 en 2010 eindigde ze ook als tweede. Schreuder zwom in Hongarije haar laatste toernooi op een individueel nummer. Wel maakt ze deel uit van de vrouwenestafetteploeg die eind juli in actie komt op de Olympische Spelen. Daarna stopt ze.

Ajax is op koopjacht voor het vrouwenteam. Afgelopen weekend trok de club de sterke internationals Anouk Hoogendijk en Daphne Koster aan. Hoogendijk (27) komt over van FC Utrecht, waarvoor ze sinds 2007 uitkwam. Koster (31) maakte de overstap van Telstar, waar ze afgelopen seizoen speelde. Ajax maakte eerder deze maand bekend in het vrouwenvoetbal te stappen. De oprichting van de BeNeLeague, waarin de beste clubs van Nederland en België uitkomen, trok de Amsterdamse club over de streep.