Soedan trekt troepen terug uit betwist gebied

Lange tijd werd gevreesd voor oorlog om grensgebied Abyei.

Abyei. De Soedanese president Omar al-Bashir is bereid om zijn troepen terug te trekken uit Abyei, het betwiste grensgebied met Zuid-Soedan. Dat maakte een legerwoordvoerder gisteren bekend. Het is een grote stap in het vredesproces tussen de twee landen.

De twee landen leven op gespannen voet sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli vorig jaar. Na gevechten langs de gedeelde grenzen werd er gevreesd voor oorlog. Deze week kwamen het noorden en het zuiden overeen afgebroken onderhandelingen weer op te starten.

Khartoum nam vorig jaar mei Abyei in na een volgens hen Zuid-Soedanese aanval op het gebied. Duizenden mensen ontvluchtten de regio en om de orde te herstellen werden Ethiopische vredessoldaten ingezet.

De twee landen kunnen het niet eens worden over de oliewinning. De meeste olievelden bevinden zich in Zuid-Soedan, maar olie moet via Soedanese pijpleidingen om naar de haven te gaan. Ook zijn er nog bijna een half miljoen Zuid-Soedanezen in Soedan. Hun status is onduidelijk en veel van hen vechten in rebellenbewegingen voor afscheiding van het noordelijke Soedan.

Soedan beschuldigde Zuid-Soedan er enkele weken terug van troepen te hebben op Soedanees grondgebied, en liet hierop weten „het recht te hebben zich tegen die troepen te verdedigen”. Zuid-Soedan beschuldigde Soedan er op haar beurt van betwiste gebieden te bombarderen. Reuters