Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Soedan en Zuid-Soedan hervatten vredesonderhandelingen

De Soedanese legerwoordvoerder Al-Sawarmi Khalid gisteren op een persconferentie in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Foto Reuters / Mohamed Nureldin Abdallah

Soedan en Zuid-Soedan praten sinds het einde van de middag weer met elkaar. In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba begonnen bemiddelingsgesprekken onder leiding van de oud-president van Zuid-Afrika Thabo Mbeki.

Vorige week werd al bekend dat Mbeki de leiders van beide landen, de Soedanese president Bashir en de Zuid-Soedanese president, Salva Kiir, bereid had gevonden de vredesonderhandelingen te hervatten. Beide landen hebben een conflict over de precieze vaststelling van de grens en de olie-opbrengsten in betwiste gebieden.

De Soedanese regering maakte zondagavond bekend zijn leger te willen terugtrekken uit het met Zuid-Soedan betwiste en olierijke gebied Abyei. Een Soedanese legerwoordvoerder zei eerder vandaag op een radiozender van de staat dat de terugtrekking vandaag voltooid moet zijn. De terugtrekking moet volgens de woordvoerder het overleg tussen Soedan en Zuid-Soedan vergemakkelijken.

Geweld na splitsing Soedan vorig jaar niet voorbij

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verlengde eerder deze maand het mandaat van de vierduizend man tellende vredesmacht in Abyei. De raad eiste daarbij dat het Soedanese leger zich uit het gebied zou terugtrekken, zoals begin mei al zevenhonderd politieagenten van Zuid-Soedan moesten vertrekken.

Zuid-Soedan maakte zich vorig jaar los van Soedan. De scheiding vormde het sluitstuk van een vredesproces na een jarenlange oorlog. De twee partijen verzuimden echter afspraken te maken over de verdeling van de olie-opbrengsten en de demarcatie van de grens. Eerder dit jaar leidde dat bijna tot een nieuwe oorlog.


Grotere kaart weergeven