Rutte: geen mooi weer spelen en door de zure appel heen bijten

Rutte benadrukte vanavond het belang van het gesloten begrotingsakkoord. Foto Reuters/Robin van Lonkhuijsen

Het begrotingsakkoord is noodzakelijk om het vertrouwen van burgers en financiële markten op de lange termijn zeker te stellen. Dat verklaarde demissionair premier Mark Rutte (VVD) vanavond tijdens het laatste deel van het debat over het akkoord dat zijn partij sloot met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

“Je moet door die zure appel heen bijten. Als je daar niet toe bereid bent, accepteer je dat de staatsschuld oploopt. En een hogere staatsschuld leidt tot hogere rente, wat miljarden kost. Dat roept op termijn een ‘groot vertrouwensprobleem’ op bij de Nederlanders.” - Mark Rutte

Als we mooi weer spelen loopt de economie in de soep

De premier herhaalde dat het op orde brengen van de overheidsfinanciën niet mogelijk is zonder dat iedereen het merkt in de portemonnee. Maar niets doen is ‘geen optie’. “Als je dat niet doet en mooi weer speelt en de problemen voor je uitschuift, dan is het onvermijdelijk dat je de economie in de soep laat draaien”, zei hij richting PvdA, PVV en SP.

Diverse partijen botsten eerder vandaag stevig met Geert Wilders, voorman van de PVV. Wilders uitte zijn ongenoegen over de in zijn ogen onevenwichtig verdeelde lasten die het gevolg zijn van het akkoord:

“Dit pakket deugt van geen kant. [...] het akkoord is voltreffer na voltreffer op werkend Nederland. Huren gaat omhoog, de AOW-leeftijd gaat omhoog, er wordt nieuwe werkbelasting ingevoerd en de onbelaste reiskostenvergoeding verdwijnt.”

Vervolgens kwam de partijleider onder vuur te liggen van D66 en GroenLinks vanwege zijn besluit om na zeven weken onderhandelen de gedoogcoalitie op te blazen.

‘Haar in de soep’ reiskostenmaatregel wel uitgevoerd

Rutte noemde de maatregel om de reiskostenvergoeding niet langer onbelast te laten vrijdag een ‘haar in de soep’. Sybrand van Haersma Buma (CDA) wilde daarom weten of de premier de maatregel nog wil schrappen of de soep met haar en al gaat opeten. De premier herhaalde dat hij het geen leuke maatregel vindt, maar hij zal hem wel uitvoeren.

De Jager: bewijs van leiderschap in moeilijke tijden

Volgens demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is het Kunduz-akkoord een ‘teken van leiderschap in moeilijke tijden’. “Als het echt nodig is, weten we elkaar te vinden.” De Jager leidde namens het kabinet de onderhandelingen tussen de vijf partijen. De snelheid waarmee het akkoord in enkele dagen is gesloten, is ook bejubeld door de internationale pers, aldus De Jager.