Rijd je harder in de gele trui? Bureau Sport zoekt het uit

Vanavond begint Bureau Sport, een sportprogramma over waarheidsvinding. Gemaakt door de ‘kinderen van De wereld draait door’.

Frank Evenblij (l.) en Erik Dijkstra in de bestuurskamer van voetbalvereniging Zeeburgia. Foto Frank Ruiter, VARA

„Ben jij een goede pakker?” is de vraag aan de Olympische judospeler Edith Bosch. „Een heel goede pakker”, zegt ze overtuigd, en ze neemt Frank Evenblij eens goed bij zijn judojasje. Ze duwen en trekken tot de kleine vrouw de grote man op de grond legt. „Ik voel me nietig. Een lul”, verzucht hij. „Dat ben je ook”, zegt zijn collega Erik Dijkstra.

De komende twee weken presenteren Evenblij en Dijkstra een nieuw sportprogramma: Bureau Sport (VARA). Ze hebben er een beetje geluk mee. De redactie van De wereld draait door gaat na een lang seizoen met vakantie, en het Europees Kampioenschap voetbal begint pas 8 juni. Dus mogen de zelfbenoemde ‘kinderen van De wereld draait door’ het gat vullen. Nerveus zijn ze wel, over uitzenden in het populaire tijdslot van DWDD. „Het zijn grote schoenen om te vullen”, zegt Erik Dijksta. „Ik hoop dat het deze week gaat regenen. Beter voor de kijkcijfers.”

Ondanks de warmte presenteren ze Bureau Sport aan de pers in zwarte trainingsjasjes, in de kantine van voetbalclub Zeeburgia. Oude helden aan de muur, biertjes op de tap en een bestuurskamer vol bekers. Sjaak Swart en Freek de Jonge spelen hier iedere week rondootje.

Bureau Sport blijkt vooral een heel vol programma. Zo doen de twee presentatoren mee met olympische sporten, maakt Erik Dijkstra reportages waarin hij sportmysteries oplost (was de abominabele Ajaxspeler Gabrich eigenlijk een Argentijnse taxichauffeur?), en maakt Frank Evenblij portretten van sporters ‘met een randje’, zoals Verona van de Leur en Thomas Dekker. Er zijn live gesprekken met wetenschappers, en een fact checking department zoekt uit wat er waar is van sportclichés als ‘in de gele trui rijd je harder’ en ‘never change a winning team’.

Willen ze niet te veel, in een uitzending? „We hebben vijftig minuten”, zegt Erik Dijkstra. „Dat is láng hoor. En het lijkt misschien uiteenlopend wat we doen, maar alle onderdelen hebben te maken met waarheidsvinding. Bij alles vragen we ons af: klopt dit eigenlijk wel?”

Ja, ze zijn schatplichtig aan het vorig jaar gestopte Holland Sport, zegt Frank Evenblij: „Want dat was altijd het enige sportprogramma dat niet alleen over sport ging. Maar er zijn ook verschillen. Wilfried de Jong heeft een lyrische manier van werken. Hij kan sporters echt adoreren.” Zelf heeft Evenblij vooral een „heftige nieuwsgierigheid”. Bijvoorbeeld naar oud-voetballer Hristo Stoichkov, uit het dreamteam van Cruijff in Barcelona. Evenblij reed naar Bulgarije voor een interview, maar eenmaal daar zei een nerveuze woordvoerder: „Hij wil niet meer in het Engels praten. Je hebt vijf minuten. En hij heeft er totaal geen zin in”. Uiteindelijk spreken ze elkaar meer dan een uur, langer dan Stoichkov ooit met een journalist praatte.

De makers hopen dat Bureau Sport een wekelijks vervolg krijgt. De timing van deze eerste reeks, net vóór het EK en de Olympische spelen, lijkt slecht gekozen. Maar volgens Frank Evenblij is dat niet zo. „Tijdens de sportzomer wil je helemaal geen portretten van de persoon achter de sporter. Dan wil je gewoon de sport zelf.”

Bureau Sport, vanaf vanavond t/m 7 juni dagelijks op Ned. 3, 19.30 uur.