Rechter doet vrijdag uitspraak in kort geding Wilders over ESM

De uitspraak in de zaak over het ESM die Geert Wilders aanspande tegen de staat volgt aankomende vrijdag. Foto AP / Robin Utrecht

De rechtbank in Den Haag zal vrijdag om 10.00 uur uitspraak doen in het kort geding dat Geert Wilders heeft aangespannen tegen de Staat. Wilders eist dat de goedkeuring van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen.

De Tweede Kamer stemde afgelopen donderdag al in met het ESM, de Eerste Kamer moet nog stemmen.

Moszkowicz: geen politiek op tweede schaakbord

Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders, benadrukte vandaag tijdens de behandeling van de zaak, dat het niet gaat om een politieke truc van Wilders. NRC-verslaggever Erik van der Walle twitterde vanuit de rechtzaal:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Moszko: geen politiek op tweede schaakbord (rechtszaal). Gaat om onrechtmatige overheidsdaad. #kgwilders

Het verdrag zou volgens Moszkowicz bovendien een inbreuk zijn op het budgetrecht van de Kamer.

De landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers wilde volgens Van der Walle niets weten van alle bezwaren:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Landsadvocaat: kamer en kabinet bepalen zelf hoe zij op kritiek rvs en rekenkamer reageren. En er is met kritiek op ESM rekening gehouden.

Dat het kabinet demissionair is doet er volgens Houtzagers niet toe. De Tweede Kamer beslist waarover wordt gestemd en waarover niet. Ook is het de Kamer die gaat over het eigen budgetrecht, en niet de rechter.

Ron Fresen: Wilders voert rechtszaak als burger

Landsadvocaat: beroep op staatsnoodrecht creatief

Moszkowicz deed vanochtend een beroep op staatsnoodrecht. Hij stelde dat het ESM wordt verdedigd omdat het crisis is. Dus kan Wilders daar volgens hem ook een beroep op doen.

Ook dat punt nam de landsadvocaat echter niet erg serieus. Van der Walle twitterde:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Landsadvocaat vindt beroep op staatsnoodrecht creatief, maar niet van toepassing. Daarmee hou je rechter juist op afstand. #kgwilders

Veel juristen hebben voorafgaand aan het proces gezegd dat het kort geding van Wilders een kansloze missie is. Moszkowicz zei voor de zitting vandaag dat het feit dat het kabinet voor de eerste keer in de geschiedenis door een parlementariër wordt gedaagd, de zaak juist interessant maakt.

Geert Wilders liet na afloop van de zitting weten dat hij goede hoop heeft dat de rechter hem vrijdag in het gelijk stelt. Hij sprak van een “geweldig pleidooi” van Moszkowicz. De PVV-politicus zei een bodemprocedure te overwegen als hij geen gelijk krijgt.

Het noodfonds krijgt een effectieve omvang van 500 miljard euro, waaraan Nederland daadwerkelijk 4,6 miljard euro bijdraagt. Daar komt een garantie bij van 35,5 miljard euro, waarop in noodgevallen een beroep kan worden gedaan.