Politie voorkomt beloofde vernieling GM-tarwe

Britse actievoerders die op Eerste Pinksterdag een veld met genetische gemanipuleerde tarwe willen vernielen trekken op naar een politiecordon. Foto AFP

De actiegroep ‘Take the Flour Back’ is er op Eerste Pinksterdag niet in geslaagd een proefveld met genetische gemanipuleerde tarwe te vernielen. „Ontsmetten”, noemden de actievoerders het zelf.

De tarwe op het proefveld van Rothamsted Research Center, ten noorden van Londen, heeft een gen ingebouwd gekregen waarmee het een geurstof maakt die luizen afschrikt. De gewasonderzoekers van Rothamsted prijzen hun tarwe aan als een milieuvriendelijke manier van gewasbescherming. Maar de actiegroep vindt het onnatuurlijk en denkt dat het ingebouwde gen naar wilde planten zal overspringen.

Al maanden geleden kondigde Take the Flour Back aan op 27 mei het veldje te komen vernietigen, wat de actiegroep veel publiciteit opleverde. Onderhandelingen met de onderzoekers om met elkaar in discussie te gaan liepen op niets uit. Oproepen van de onderzoekers om van de vernieling af te zien zijn genegeerd. Afgelopen vrijdag bepaalde de gemeente St Albans uiteindelijk in een noodverordening dat het proefstation, inclusief een public footpath dat eroverheen loopt, verboden gebied was. Een politiecordon verhinderde op Eerste Pinksterdag de toegang.

De paar honderd actievoerders trokken op tot de agenten, stelden vast dat het proefveldje „veranderd was in een fort”. En dat de „grootouders, kinderen en iedereen daartussenin” de voorgenomen ontsmetting onmogelijk konden uitvoeren. Ze maakten er een dagje uit met toespraken en biologisch eten van.

In bijna elk Europees land worden acties tegen veldproeven georganiseerd. Organisatoren noemen zich ‘Vrijwillige maaiers’ (Frankrijk) of Field Liberation Movement (België). In Nederland opereerden een tijdlang de ‘Ziedende Bintjes’. Soms loopt het uit de hand. Zoals vorig jaar in Wetteren, Vlaanderen, waar een grimmig gevecht met de politie werd gevoerd. Twee rijen hoge hekken, camera’s en 24-uursbewaking – kosten voor de Universiteit Gent: een ton – konden vernielingen niet voorkomen.