Paardenbloemsalade

Ze kropen met zijn tweeën langs de slootkant, achter een parkeerplaats aan de A12: een bejaard Turks echtpaar. Ze plukten onduidelijke plantjes. Grasranonkel, kruipgroen, zoiets. Hele bossen, die verdwenen in een derdehands plastic zak. „In Turkije duur”, wees de man, „Jullie niet weten”, zei de vrouw. En daar had ze gelijk in. De kennis over wat je gewoon uit de natuur kunt halen, ontbreekt grotendeels bij Henk en Ingrid die hun etenswaren liever van het culinair-industrieel complex betrekken.

Toch lijkt die kennisleemte zich langzaam vullen. De Nederlandse restaurants die hun gerechten met gevonden vreten vullen, in navolging van Noma’s René Redzepi’s ingrediëntenstrooptochten langs het strand, zijn niet meer op één hand te tellen. En dat geldt ook voor de reisbureaus die in autarkische arrangementen doen. In Zweden kun je zo op kreeftensafari, in Frankrijk wemelt het van de cursussen paddenstoelen zoeken en hier, in de Waddenzee, kun je oesters rapen.

Maar het kán allemaal zoveel eenvoudiger en goedkoper dan een restaurantbezoek. Die ingrediënten liggen namelijk vaak gewoon op straat. In de wegbermen, maar ook in stadsplantsoenen en zelfs in de voegen van de stoeptegels groeien de ideale plantjes voor een salade mesclun. Pak een veldgids en prent ze in: weegbree, muur en paardenbloemen.

Vooral die laatste eten ze in Frankrijk en Italië alsof het rucola is – en zo smaakt het trouwens ook een beetje. Fransen noemen de blaadjes pissenlit, ‘plas in het bed’, vanwege de diuretische werking. Maar dat is een bijzaak, het is vooral een geurige, lichtbittere grondstof voor een krachtige sla.

Het gaat misschien wat ver om de paardenbloemen van tussen de stoepvoegen te steken waarover ook de honden, fietsbanden en schoenzolen van de buurt passeren . Dus een wandeling naar de dichtstbijzijnde wei is allicht een betere optie.

Snijd de ‘sterren’ paardenbloembladeren los, verwijder harde stengels en eventuele ongerechtigheden en spoel goed schoon. Bak de spekblokjes in een piepklein beetje olijfolie en laat afkoelen. Hak de knoflookteen zeer fijn. Meng de ingrediënten van de dressing, voeg daaraan de gehakte knoflook toe en meng goed.

Kook de eitjes, pel ze en halveer ze. Hussel de paardenbloembladeren nu met de dressing en de noten. Serveer uit op een bord en leg de halve kwarteleitjes er bovenop. En dit recept gaat dan wel uit van paardenbloem, maar weegbree en muur passen er dus heel goed tussen.