Over de haag

Weg in de derde ronde

Erg jammer dat Ad Melkert niet gekozen is tot directeur-generaal van de International Labour Organisation (ILO), twitterde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren namens minister Uri Rosenthal. De lobby van de oud-PvdA-leider, met steun van het kabinet, bleek onvoldoende om hem het leiderschap te bezorgen van de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties.Uit negen kandidaten werd gisteren in zes stemrondes uiteindelijk gekozen voor de Britse oud-vakbondsman Guy Ryder, die nu de tweede man is bij de ILO. Melkert, eerder tweede man van de ontwikkelingsorganisatie UNDP, viel af in de derde ronde. In 2009 passeerde VN-chef Ban Ki-moon hem voor het leiderschap van de UNDP.

Geen heldendaad Dibi...

Afstand nemen van de steun aan de politietrainingsmissie in Kunduz, dát wil Tofik Dibi, kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks, niet. „Want dan zou ik een rel creëren.” Maar afgelopen weekend in het BNN-radioprogramma De Overnachting noemde hij het wél een „heel goeie vraag” waarom hij eigenlijk vóór die missie had gestemd. Ineke van Gent had toch ook tegen gestemd? Dat was ook „een heldendaad”, vond Dibi. Maar: „Eén tegenstem was acceptabel, laat ik het zo maar zeggen.” En: „Het was in alle opzichten fout.” Heftige taal. Maar afstand nemen? Dát zou hij nooit doen.

...en hij verliest steun

Afgelopen weekend sprak ook nog eens Dibi’s politieke voorbeeld, Femke Halsema, zich impliciet uit vóór Jolande Sap en dus tegen Dibi. „Ik heb anderhalf jaar geleden met overtuiging het stokje overgedragen aan Jolande Sap, en voor mij is er geen reden geweest om van gedachten te veranderen”, zei Halsema in Eva Jinek op zondag. Misschien was wat Patrick Lodiers aan Dibi in het interview van zaterdagnacht voorstelde, zo’n gek idee niet: net als bij De Grote Donorshow aan het einde gewoon zeggen dat het allemaal nep was.

Eén nieuw VVD-gezicht

Het woordgrapje over de kandidatenlijst van de VVD laat zich gemakkelijk maken: Rutte en Schippers voor Blok gezet. Mark Rutte is lijsttrekker voor de VVD, Edith Schippers en Stef Blok volgen hem op plek 2 en 3. Vanmiddag om vier uur zou de partij de volledige kandidatenlijst voor de verkiezingen bekendmaken. De top-twintig kent één echt nieuw gezicht: Mark Verheijen, nu gedeputeerde in Limburg en vicevoorzitter van het partijbestuur.

En de JOVD moppert

Vooral voor zittende Kamerleden ligt die lijstvolgorde gevoelig: ben je gestegen of gedaald, ten opzichte van vorige keer? De jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, is over de héle lijst ontevreden. „Het wordt hoog tijd dat onze generatie beter wordt vertegenwoordigd in de Tweede Kamer”, aldus JOVD-voorzitter Bram Dirkx. De JOVD deed een persbericht uit dat er meer twintigers op de lijst hadden gemoeten. Wat lobbyen betreft, kunnen de jonge VVD’ers nog iets leren: hun bericht was van afgelopen vrijdag – toen waren alle sollicitatiegesprekken allang afgerond.