Oud verhaal over de Amazone

The remains of virgin Amazon rainforest are seen after it was cleared for its wood along the PA 150 highway near Moju, Para State May 26, 2012. The PA 150 is the main route used for the transportation of illegal charcoal to smelters producing pig iron, one of the main components of steel, in the city of Maraba, according to IBAMA. A recent Greenpeace investigation reported that the demand for pig iron for industries, such as the U.S. auto industry, is a major contributor to the destruction of the Amazon forest. Picture taken May 26, 2012. REUTERS/Lunae Parracho (BRAZIL - Tags: ENVIRONMENT CRIME LAW POLITICS BUSINESS COMMODITIES)

De foto hierboven toont het eindresultaat van dit verhaal: afgebrande bossen in de Amazone. Het verhaal, dat zich het best in beelden laat vertellen, begon twee weken geleden met een actie van milieuorganisatie Greenpeace - of eigenlijk is het verhaal natuurlijk al jaren oud.

Greenpeace actie in São Luis op 14 meiGreenpeace actie in São Luis op 14 mei

Actievoerders van de Rainbow Warrior ketenden zichzelf en hun schip vast aan een Amerikaans vrachtschip, dat in de haven van São Luis in de Noord-Braziliaanse staat Maranhão lag te wachten op een lading ruw ijzer.

Illegale oven voor houtskoolIllegale oven voor houtskool

Greenpeace vroeg met de actie aandacht voor de export van het illegaal verkregen ijzer naar de Verenigde Staten, vooral ten behoeve van de staalproductie voor de auto-industrie. De productie van het ruwe ijzer kost veel energie en die wordt geproduceerd uit houtskool van illegaal gekapte bossen.

Illegaal gekapt hout voor houtskoolproductieIllegaal gekapt hout voor houtskoolproductie

Het moment van de Greenpeace actie was goed gekozen: net toen president Dilma Rousseff een besluit moest nemen over de nieuwe, omstreden boswet in Brazilië. Volgens onderzoekers aan de universiteit van São Paulo kan die wet leiden tot een gebied van 22 miljoen hectare waar bos plaatsmaakt voor landbouwgrond. De president heeft een veto uitgesproken over delen van de wet (lees hier).

Vrachtwagens vol houtskool…Vrachtwagens vol houtskool…

Een onderzoek van Greenpeace laat zien dat er meer bedreigingen zijn voor het gebied. De productie van houtskool is er daar een van. Het hout wordt verbrand in illegale oventjes. En vervolgens naar de ijzererts smelterijen vervoerd.

… worden vervoerd naar installaties voor ijzerproductie… worden vervoerd naar installaties voor ijzerproductie

Onder druk van de publiciteit heeft IBAMA, De Braziliaanse milieucontroledienst, actie ondernomen tegen de houtskool productie. In de aanloop naar de duurzaamheidsconferentie Rio+20, heeft Brazilië geen behoefte aan negatieve publiciteit. De vraag is natuurlijk wat er gebeurt als na juni de focus op Brazilië weer is verdwenen.

Milieucontroledienst IBAMA grijpt in (fotoserie: Reuters)Milieucontroledienst IBAMA grijpt in (fotoserie: Reuters)

 

 

    • Paul Luttikhuis