Ook Nederland vindt Syrische ambassadeur ongewenst

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft de Syrische ambassadeur, net als een een aantal overige westerse landen, tot persona non grata verklaard. Foto AFP / Michal Cizek

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft de Syrische ambassadeur tot persona non grata verklaard. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie vanmiddag tegenover nrc.nl.

Dit gebeurt in navolging van een groot aantal westerse landen dat vandaag besloot Syrische diplomaten uit te zetten.

Met de ambassadeur valt in “deze situatie” niet verder samen te werken, zo laat de bewindsman weten:

“Met een land met zo’n president aan het hoofd valt niet langer samen te werken. Daarom heb ik besloten de ambassadeur tot ongewenst persoon te verklaren. In deze situatie valt niet verder met het land samen te werken.”

De maatregel is een reactie op het geweld tegen burgers in Syrië, dat vrijdag in Houla aan 108 mensen het leven kostte. Onder de doden waren tientallen vrouwen en kinderen, die volgens de VN standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

De Benelux ‘deelt’ een Syrische ambassadeur, die is gevestigd in Brussel. De ambassadeur kan dus niet het land worden uitgezet. Dinsdagavond wordt deze officieel geïnformeerd over de beslissing van Rosenthal. De minister riep de ambassadeur in augustus al op het matje vanwege het wrede en verwerpelijke militaire geweld in Syrië.

CDA en ChristenUnie willen ambassadeur uit laten zetten door Brussel

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel riep Rosenthal dinsdag op om zo snel mogelijk in overleg te treden met België en Luxemburg over het uitzetten van de ambassadeur. De ChristenUnie vindt ook dat dit overleg noodzakelijk is. Andere partijen willen hierover eerst debatteren met Rosenthal.

Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië gaven dinsdag aan de Syrische diplomatieke gezanten in hun land uit te wijzen. Naast het bloedbad in Houla ook vanwege het niet naleven van het plan van VN-vertegenwoordiger Kofi Anan en resoluties van de Veiligheidsraad van de VN. De Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep, reageerde eerder vandaag “verheugd” op de uitwijzing van diplomaten, meldt AFP.