Omkoping raakt nu ook de Italiaanse ploeg

Aan de vooravond van het EK is in Italië een omkoopaffaire in het voetbal opgelaaid. Net als in 2006, toen vlak voor het WK; vervolgens won Italië de wereldtitel.

Met een politie-inval bij het nationale elftal is het Italiaanse voetbal gisteren in het hart getroffen. Agenten doorzochten in trainingscentrum Coverciano, bij Florence, bijna drie uur de kamers van de internationals. Verdediger Domenico Criscito is een van de verdachten in de weer opgelaaide omkoopaffaire en raakte zijn plek in de selectie voor het Europees kampioenschap kwijt.

De Italiaanse politie arresteerde verspreid over het land negentien verdachten en plaatste enkele anderen onder huisarrest. De aanklagers in Cremona verdenken hen van betrokkenheid bij een internationaal goksyndicaat dat onder leiding stond van de in december gearresteerde Singaporees Tan Seet Eng.

Eén van de gearresteerden is Stefano Mauri, de aanvoerder van topclub Lazio Roma. Ook in Hongarije werden vijf arrestaties verricht. Italiaanse autoriteiten maakten bekend dat zij ongeveer dertig woningen hebben doorzocht van voetballers, trainers en bestuurders uit de Serie A, Serie B en lagere competities.

Een van de invallen was in het huis van Antonio Conte, nu trainer van landskampioen Juventus. Hij zou vorig seizoen betrokken zijn geweest bij fraude, in dienst van het gepromoveerde Siena, dat de speciale aandacht heeft van de aanklagers. Conte ontkent en houdt zijn functie bij Juventus.

De Italiaanse voetbalbond maakte later op de dag bekend dat Criscito niet langer bij de selectie hoort voor het EK van volgende maand in Polen en Oekraïne. „Hij zou niet in de juiste stemming zijn geweest”, stelde bondscoach Cesare Prandelli in een verklaring. „Ook zou hij voor een wedstrijd opgeroepen kunnen worden door de aanklagers.” Verdediger Leonardo Bonucci zou ook één van de verdachten zijn, maar hij blijft bij de selectie.

Een speciale onderzoeksgroep van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken houdt zich sinds juni vorig jaar bezig met het goksyndicaat. Dat zou ruim tien jaar actief zijn geweest en zich hebben uitgestrekt van Singapore tot Zuid-Amerika. „We hebben niet genoeg mensen om dit helemaal te kunnen onderzoeken. Als we willen, kunnen we voor eeuwig doorgaan”, verklaarde aanklager Roberto Di Martino.

Cristiano Doni, voormalig aanvoerder van Atalanta, werd vorig jaar al voor drieënhalf jaar geschorst wegens betrokkenheid bij omkoping van wedstrijden in de Serie B. De club uit Bergamo begon dit seizoen in de Serie A met zes punten in mindering. Ook voormalig international Giuseppe Signori en vijftien andere oud-profs werden geschorst.

Het Italiaanse voetbal leek net hersteld van de laatste omkoopaffaire, Calciopoli, waarbij in 2006 clubeigenaren, scheidsrechters en bestuurders waren betrokken. Juventus werd toen teruggezet naar de Serie B. AC Milan, Lazio Roma, Fiorentina en Reggina kregen puntenaftrek. Bestuurders kregen celstraffen, variërend van maanden tot jaren, en lange schorsingen. Net als nu werd de affaire vlak voor een eindtoernooi bekend. Italië werd in 2006, in Duitsland, wereldkampioen.

„Dit is erger dan in 2006”, reageerde middenvelder Daniele De Rossi tegenover persbureau AP. „Het is schokkender, nu de politie Coverciano binnenvalt en mensen arresteert die ik ken. We gaan bevlekt naar het EK.”

Michiel Dekker