Noodtoestand afgekondigd in deel Peru - doden bij mijnprotesten

Oproerpolitie in Espinar schermt zich af voor bekogeling van Peruaanse demonstraties. Foto AFP

De regering van peru heeft de noodtoestand afgekondigd in de provincie Espinar. De noodmaatregel werd afgekondigd, nadat in het weekend twee doden vielen en tientallen politieagenten gewond raakten bij gewelddadige protesten in een mijngebied. Er zijn al enige tijd heftige demonstraties in de regio.

De bevolking van Espinar, 1.100 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad Lima, is boos, omdat een kopermijn het lokale drinkwater zou vervuilen. De exploitant van de kopermijn, het Zwitserse bedrijf Xstrata, ontkent dit overigens. In december vorig jaar waren er ook al hevige protesten in de noordelijke regio Cajamarca tegen de bouw van een Amerikaanse goudmijn.

De noodtoestand blijft in eerste instantie dertig dagen van kracht, zei de Peruaanse minister van Binnenlandse Zaken Wilver Calle. Calle bevestigde dat bij de protesten twee doden zijn gevallen, maar liet de precieze toedracht onvermeld. Wel zei hij dat de politie uit zelfverdediging het vuur had geopend op betogers. Eergisteren raakten 46 agenten gewond, zei Calle. Gisteren kwamen daar nog eens dertig gewonden bij.

Een kaart van Peru met daarop aangegeven Espinar:


View Larger Map

Leger nu verantwoordelijk voor ordehandhaving

Nu in Espinar de noodtoestand is uitgeroepen, is het leger verantwoordelijk voor de ordehandhaving in de provincie en niet langer de politie. Ook mogen de plaatselijke autoriteiten door de noodtoestand burgerrechten opschorten indien nodig, zoals de vrijheid van vereniging en vergadering.

De kopermijn in Espinar is de op drie na grootste bron van koper ter wereld. Betogers blokkeren al een week de toegangsweg tot de mijn. Ze zeggen dat de mijn twee rivieren vervuilt, met alle schadelijke gevolgen voor het drinkwater van dien. De bevolking en het vee dat het water drinkt zouden er ziek van worden.

Een onderzoek, dat verleden jaar werd verricht op last van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, wees uit dat er naast koper ook hoge concentraties arsenicum, kwik en andere zware metalen in de grond en het water zaten.