Nieuw in Nederland: de MKB-obligatie

Door de crisis kunnen kleinere bedrijven nauwelijks nog geld lenen bij de bank. Maar straks kan ook het MKB op de beurs terecht.

Nieuw, op de Amsterdamse beurs: de MKB-obligatie. Aanstaande donderdag krijgt het incassobureau CE Credit Management BV uit Barendrecht een notering aan de Nyse Alternext, de beurs voor kleine bedrijven.

Volgens Peter Nederlof van Keijser Capital (die de ‘beursgang’ begeleidt) gaat het om een „uniek” product. Sterker nog: volgens Nederlof is de MKB-obligatie hét middel voor MKB-bedrijven om in de toekomst aan financiering te kunnen komen.

Voor het midden- en kleinbedrijf wordt het steeds lastiger om investeringen te genereren. Banken zijn voorzichtiger geworden, en worden onderworpen aan steeds strengere nationale en Europese regels. Als je geld wilt lenen, moet je niet bij de banken zijn, zei Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken onlangs. Dat was cynisch bedoeld, maar niet geheel bezijden de waarheid.

Steeds meer bedrijven proberen daarom geld op te halen op de financiële markten. Vaak met succes: door de lage stand van de beurs verschuiven beleggers hun geld van aandelen naar andere beleggingen, zoals obligaties. Maar het Midden- en Kleinbedrijf moet aan nogal wat voorwaarden voldoen om op de beurs actief te worden. Het bedrijf moet bijvoorbeeld een nv-structuur hebben. Voor veel MKB-bedrijven is die drempel te hoog.

Dat kan anders, bedacht Peter Nederlof. Hij bedacht een constructie waardoor CE Credit Management komende donderdag geld kan ophalen op het Damrak. Nederlof denkt dat hij een juridisch sluitende constructie heeft ontworpen, die maximale zekerheid biedt. „Ik zie geen gaten”, zegt Nederlof. „Het plaatje is perfect”. Beleggers die inschrijven, kunnen volgens Keijser Capital rekenen op een rendement van zo’n 10 procent. „Klanten vragen zich af hoe dat kan, als ze maar 1 procent rente krijgen op de Nederlandse staatsschuld”, zegt Nederlof.

Volgens Keijser Capital kan het. Niet-betaalde rekeningen kunnen worden verhandeld en het is een markt waarin alleen al in Nederland zes miljard euro omgaat. Bedrijven als Credit Management kopen pakketten uitstaande vorderingen op. Volgens Nederlof slaagt het bedrijf uit Barendrecht er in om binnen 19 maanden 90 procent van de schulden alsnog te innen.

De onbetaalde rekeningen vertegenwoordigen echter ook een bepaalde waarde, en kunnen dienen als onderpand voor een lening of obligatie. En door een groot aantal beschermingsmaatregelen kunnen de zekerheden voor beleggers verder worden vergroot, denkt Nederlof. De obligaties zullen worden uitgegeven door een speciale bv, die op afstand staat van het bedrijf. Met het geld dat het incassobureau ophaalt zullen alleen ‘pakketten’ onbetaalde rekeningen worden gekocht. De opbrengsten mogen gedurende de looptijd – vijf jaar – uitsluitend worden gebruikt om rente betalen aan de obligatiehouders, of om te investeren in nieuwe portefeuilles. Zoals gebruikelijk ligt de zeggenschap bij een stichting van obligatiehouders.

Keijser Capital heeft plannen voor een paar andere Nederlandse bedrijven – al wil Nederlof nog niet onthullen welke. Volgens hem zal de constructie ook in de rest van Europa navolging vinden. Nog voor de zomer zal Euronext plannen publiceren om het gemakkelijker te maken voor MKB-bedrijven om geld aan te trekken. „Dit zal een van de belangrijkste nieuwe instrumenten worden om dit mogelijk te maken”, zegt Nederlof.

Volgens Keijser Capital zal CE Credit Management zo’n 8 à 10 miljoen euro kunnen ophalen met de MKB-obligaties. Nederlof zegt dat enkele honderden beleggers inmiddels belangstelling hebben getoond. Maar de grote banken zijn sceptisch. Zo’n honderd beleggers zijn er niet in geslaagd om via hun bank aan obligaties te komen. Maar inmiddels is er voldoende interesse voor een notering. Daarna gaan de banken meedoen, hoopt Nederlof. „Ook hier werpen de topdrie banken weer obstakels op. Terwijl de kleine banken en de brokers heel enthousiast zijn.”

    • Steven Derix