Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Tweede Kamer verwerpt omstreden ACTA-verdrag

Er is veel gedemonstreerd tegen ACTA, omdat het verdrag gezien wordt als een bedreiging voor internetvrijheid. Het Europees Parlement stemt in juli over het verdrag.
Er is veel gedemonstreerd tegen ACTA, omdat het verdrag gezien wordt als een bedreiging voor internetvrijheid. Het Europees Parlement stemt in juli over het verdrag. Foto AFP / Janek Skarzynksi

Een Kamermeerderheid heeft tegen ratificatie van ACTA gestemd. Een motie daartoe van D66 en VVD werd aangenomen. ACTA laat ruimte voor “onbedoelde interpretaties met negatieve gevolgen”, staat in de motie.

D66, PVV, GroenLinks, SP en PvdA hebben zich eerder al kritisch uitgelaten over ACTA. De VVD was eerst voorstander maar stemde nu voor de motie. Ook een andere motie van initiatiefnemer Kees Verhoeven (D66) waarin staat dat de Kamer wordt verzocht tegen vergelijkbare verdragen te stemmen, is aangenomen.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Kamer neemt beide #D66 moties aan en spreekt zich uit voor #internetvrijheid en internetproof #auteursrecht. Dus tegen #ACTA. #eindelijk

Fel protest tegen ACTA

Er is veel geprotesteerd tegen ACTA: er zijn verschillende demonstraties geweest en er zijn ruim tweeënhalf miljoen handtekeningen verzameld. Eurocommissaris Neelie Kroes zei onlangs daardoor te verwachten dat ACTA niet door het Parlement zal worden goedgekeurd. Stichting Bits of Freedom, die opkomt voor privacy en vrijheid op internet, is blij met de beslissing van de Tweede Kamer ACTA te verwerpen:

Twitter avatar bitsoffreedom Bits of Freedom Breaking: Dutch parliament rejects ACTA, prohibits government to sign or ratify.

ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Tegenstanders vrezen dat het de internetvrijheid en het recht op privacy aantast. Door het verdrag zou het internet verder kunnen worden gecontroleerd en individuele internetters worden aangepakt. De onderhandelingen voor ACTA vonden grotendeels achter gesloten deuren plaats.

Eigenlijk zou het verdrag worden besproken in de Tweede Kamer, maar dat zal nu niet meer gebeuren. In juli stemt het Europees Parlement over ACTA. Om het verdrag in werking te laten treden moeten landen het verdrag eerst ondertekenen en dan ratificeren. Tot nu toe heeft nog geen enkel land, zelfs niet initiatiefnemers Japan en de VS, dat gedaan.

De Franse organisatie voor internetvrijgheid en privacy La Quadrature, maakte een filmpje om te protesteren tegen ACTA dat veel op internet is gedeeld: