Mooi voetbal? Dat is bijzaak

Aanvoerder Mark van Bommel van Oranje verkiest resultaat boven attractief voetbal.

Redacteur Voetbal

Lausanne. Mark van Bommel heeft niets op met romantici die vinden dat het Nederlands elftal altijd aantrekkelijk moet spelen. „Chelsea heeft de Champions League niet met het beste voetbal gewonnen”, zegt de aanvoerder van Oranje in Lausanne. „Als ik straks op het EK met de beker in mijn handen sta, maakt het mij niet uit op welke manier dat is gebeurd.”

De controlerende middenvelder begint pas aan zijn eerste EK. Van Bommel is onder zijn schoonvader Bert van Marwijk de onomstreden leider van het elftal. Afgelopen zaterdag speelde hij zijn 75ste interland. In de ogen van Van Bommel begint Oranje als een van de favorieten voor de eindzege aan het EK in Polen en Oekraïne. „Wij zijn nu twee jaar verder dan in 2010, toen we de WK-finale haalden. De meeste spelers zijn nog rijper. Voorin kan de bondscoach meer keuzes maken. Dat zie ik als voordeel.”

Na het WK is er in Nederland kritiek geweest op het spel van Oranje. Leeft dat in de groep?

Van Bommel: „Overal waar ik in Europa ben geweest, vonden ze onze speelwijze fantastisch. Alleen in Nederland niet. Daar zijn ze nooit tevreden. In Nederland moet je winnen én mooi voetbal spelen. Maar de mensen vergeten dat dat vaak niet kan. Spanje heeft ook niet goed gespeeld op het WK. Ze verloren hun eerste wedstrijd van Zwitserland. De halve finale tegen Duitsland was niet om aan te zien. Denk je dat iemand in Spanje heeft gezegd: ‘Jullie zijn dan wel wereldkampioen geworden, maar speelden niet mooi’. Ik denk het niet hè?”

Oranje moet toch altijd het publiek willen vermaken?

„We moeten in eerste instantie de intentie hebben om te winnen. Daarna kijken we pas naar de manier waarop. En nooit andersom! Natuurlijk willen wij ook aantrekkelijk spelen. Wij willen het liefst altijd aanvallen en domineren. Dat hoort bij onze voetbalcultuur. Veel internationals spelen in grote Europese competities. Daar leer je wat er van je wordt gevraagd als je wilt winnen. Dat kan dus niet altijd met mooi voetbal. Neem Barcelona. Wat hebben die dit jaar gewonnen?”

Tijdens de EK-kwalificatie speelde Nederland het aantrekkelijkst met Rafael van der Vaart naast jou op het middenveld. De bondscoach lijkt weer terug te vallen op Nigel de Jong. Met hem speelt Oranje toch behoudender?

„Wat is aantrekkelijk? De 5-3 thuis tegen Hongarije? Ga maar eens vragen aan de doelman of hij dat leuk vond. De kracht van ons elftal is dat we altijd hetzelfde systeem spelen. Soms staat er een andere speler in, maar de uitvoering is hetzelfde. Soms speel je ‘gesloten’ wedstrijden. Voor de echte kenners kan dat ook mooi zijn. Dan wordt het een soort schaken waarbij je wacht op die ene kans. Aan het einde van je carrière tellen de prijzen, niet of je mooi hebt gevoetbald. Tot die tijd mag je nooit tevreden zijn.”

Hoe moeilijk is het om als 35-jarige voetballer in de top te blijven spelen?

„In Italië hebben ze het niet over de leeftijd van een speler, maar over goed en slecht. Als een oudere speler het eens wat minder doet, heeft dat toch niet altijd met zijn leeftijd te maken? Al snel komen de verhalen dat je het niet meer kan belopen. Maar dat zijn momentopnames. Neemt niet weg dat het veel van je vergt om in de top te blijven spelen. Vooral zelfdiscipline. Ik heb nooit gekke dingen gedaan. Ben veel thuis. Je moet zuinig op je lichaam zijn. Ik kan niet drie, vier weken niets doen en dan van nul naar honderd. Ook in mijn vakantie hou ik mezelf in conditie. Je moet jezelf blijven opladen.”

Je bent onder meer bij Bayern München vertrokken omdat je toenmalige trainer Louis van Gaal de voorkeur aan anderen wilde geven. Hoe kijk je daar op terug?

„Mijn vertrek had met verschillende dingen te maken. Neem van mij aan dat ik weloverwogen keuzes maak. Je bedankt niet zomaar voor Oranje. En je gaat als aanvoerder van Bayern niet snel weg. Van Gaal wilde gaan veranderen. Daar had ik geen zin in. Als het gevoel niet goed is, is het moeilijk om 100 procent te blijven presteren. Ik ben naar AC Milan gegaan, achteraf hebben veel mensen bevestigd dat Van Gaal een fout heeft gemaakt. Maar dat zal hij zelf niet toegeven.”

Heeft de vorige bondscoach Marco van Basten ooit nog contact met je opgenomen?

„Die heb ik nooit meer gesproken.”