Milities willen Gaddafi pas na betaling uitleveren

De voormalige rebellen in Libië hebben geen haast om Gaddafi’s zoon Saif al-Islam over te dragen. Ze willen eerst geld zien.

De voormalige rebellen die Saif al-Islam Gaddafi vasthouden, de zoon van wijlen Moammar Gaddafi, vertragen zijn overdracht aan het Internationaal Strafhof (ICC) omdat zij al zes maanden niet betaald zijn door de regering. Dat heeft een Libische regeringsfunctionaris laten weten aan het ICC, meldt persbureau AFP.

De Libische Nationale Overgangsraad is de militie in Zintan zo’n 1,36 miljoen euro schuldig, ondanks eerdere beloftes het geld uit te keren. De voormalige rebellen zien daarom nog geen reden om Gaddafi over te dragen.

De uitlevering van Gaddafi loopt al maanden zeer problematisch. Sinds zijn arrestatie in november steggelen het ICC en de Libische leiding over zijn uitlevering. De Overgangsraad heeft geen controle over de militie in Zintan, waardoor het ICC hoogstwaarschijnlijk lang zal moeten wachten op de uitlevering van de oorlogsmisdadiger, die gezocht wordt voor misdaden tegen de menselijkheid.

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van Gaddafi, grote macht. Botsingen tussen de milities en met de regering leiden regelmatig tot het oplaaien van geweld in het land. Dat komt ook omdat veel milities zich weigeren te ontwapenen, waarmee zij macht uitoefenen op de regering. Er vinden nog regelmatig vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. NRC