Met nietsdoen leer je een stad het beste kennen

Reisgids

Where Would John Go? Amsterdam/ London

Mo’media, 144 blz, €11,95

De meeste reisgidsen staan vol hoogtepunten. Dezelfde hoogtepunten. Of je nu met een Lonely Planet of een ANWB-gids in de hand op stedentrip gaat – je staat gegarandeerd met hordes medetoeristen voor de Westminster Abbey of het Louvre. Toegegeven, dit zijn prachtige locaties om te bezoeken. Maar in een paar dagen de lijstjes bezienswaardigheden uit je gids afwerken is niet altijd ontspannend – en was ontspanning niet de reden om een weekendje weg te gaan?

Met dit idee zijn de Engelstalige Where Would John Go? reisgidsen gemaakt, die nu ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Deze gidsen, vooralsnog alleen beschikbaar van Amsterdam en Londen, adverteren zich als ‘the ultimate guides to doing nothing’.

In de boekjes neemt schrijver William Georgi ons mee op een ontspannen trip door Londen en Amsterdam, zoals een zekere John Altman die zou maken. Wie deze (fictieve?) heer Altman precies is, blijft vrij onduidelijk, maar hij wordt gepresenteerd als een hippie. ‘A man who owns nothing but has everything’, lezen we op de website van de John Altman Organization – de club achter de gidsen, die ook organische koekjes en wijn produceert.

Dat reizen zoals John Altman wordt op de covers van de gidsjes samengevat als ‘do less, get more done’. Maar wat is dat dan precies, nietsdoen? In deze boekjes komt het vooral neer op eten, drinken en in het park zitten. Dus in Amsterdam niet in de rondvaartboot, maar zelf rondfietsen, op een bankje in het Westerpark een boek lezen, en een kroket eten bij de FEBO. En in Londen niet in het Londen Eye reuzenrad, maar een potje cricket spelen op Primrose Hill, in de beste pub een pint drinken en een bolhoed kopen. De boekjes lezen als een kennismaking met de Amsterdamse, danwel Londense cultuur.

Hoewel de schrijfstijl lekker leest en vol grapjes zit (de Nederlandse g-klank wordt levendig beschreven als het oprochelen van een grote hoeveelheid slijm),werken de boekjes niet erg goed als gids. Achterin staat een kort lijstje met leuke adresjes dat als samenvatting dient, maar verder zijn de tips opgeschreven als een lopend verhaal, wat zoeken lastig maakt. Bovendien ontbreekt een gedetailleerde kaart, met daarop aangegeven waar die briljante nietsdoen-plekken liggen. En, nog belangrijker: waar de plekken liggen die je volgens John ab-so-luut moet vermijden (zoals het Anne Frank Huis en Madame Tussauds). Daar heb je dan toch weer een gewone reisgids voor nodig.

    • Maite Vermeulen