Marianne Vos is hoopvol

Marianne Vos verwacht dat ze op tijd is hersteld van haar sleutelbeenbreuk om te kunnen meedoen aan de Olympische Spelen. „Londen ga ik wel halen”, zegt de 25-jarige wielrenster van de Raboploeg in NuSport. „ Maar de voorbereiding is verstoord. Het herstel gaat even duren. En week of zes is te veel, dus ik hoop sneller. Over twee maanden zijn de Spelen al.”

Vos brak vrijdag haar sleutelbeen in de Valkenburg Hills Classic, waar ze ten val kwam in de afdaling van de Fromberg. Ze reed de wedstrijd wel uit en eindigde zelfs nog als tweede. „Eerst dachten we dat het niet zo erg was. Pas op de foto’s in het ziekenhuis werd duidelijk dat er een breuk was.”

Vos is meervoudig wereldkampioen op de weg en het veldrijden, en werd in 2008 olympisch kampioen op het baanonderdeel puntenkoers. In Londen geldt ze als favoriet voor de wegwedstrijd, op 29 juli. Twee dagen later doet ze ook mee aan de individuele tijdrit op de weg.

Na de breuk moet Vos een paar dagen rust houden. Vervolgens zal ze op de roller de training hervatten. Volgens Rabotrainer Louis Delahaye, momenteel met Robert Gesink en Steven Kruijswijk op trainingsstage in de Sierra Nevada, hoeft Vos niet te vrezen voor haar kansen. Een periode van relatieve rust kan zelfs in haar voordeel werken, stelt hij. „Misschien blijkt er wel sprake van een Yvonne van Gennip-effect.” De schaatsster won in 1988 drie keer goud na een blessure in de voorbereiding op de Spelen.