Dodental aardbeving Italië naar 16 - vermiste vrouw onder puin vandaan

Reddingswerkers inspecteren de schade na de aardbeving van vanochtend in Noord-Italië. Foto AFP/Pierre Teyssot

Een Italiaanse vrouw, volgens persbureau AP tevens een van de laatste vermisten na de aardbeving tussen de steden Bologna en Parma van vanochtend, is vanavond door reddingswerkers levend uit het puin getrokken. Het dodental liep vanavond verder op tot zestien.

Er zou nu nog één vermiste zijn, zo schrijft AP. Door de NOS wordt de vrees geuit dat er nog meer mensen onder het puin liggen. Het aantal gewonden is verhoogd naar 350. Duizenden mensen zijn dakloos geworden.

De vrouw die vanavond werd gered lag in totaal twaalf uur onder de restanten van het gebouw waarin ze woonde, en is gered doordat ze hard bleef schreeuwen, en gehoord werd door de reddingswerkers. Het gebouw was ook al getroffen na de aardbeving die eerder deze maand plaatsvond. De vrouw keerde vandaag terug, naar eigen zeggen om wat kleren op te halen.

Tweede aardbeving in twee weken

Het noorden van Italië werd vanochtend rond 9.00 uur voor de tweede keer binnen twee weken getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving van vanochtend had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter.

Hij veroorzaakte vooral veel schade op plekken waar gebouwen al wankel waren vanwege de aardbeving van anderhalve week geleden met een kracht van 6,0. Zo stortte in San Felice sul Panaro een toren in. De aardbeving van 20 mei kostte destijds zeven mensen het leven.

De Italiaanse premier Mario Monti zei vanmiddag tijdens een geïmproviseerde persconferentie dat de regering “al het mogelijke en noodzakelijke zal doen om ervoor te zorgen dat het normale leven in deze regio zo snel mogelijk kan worden hervat.”

Scholen ontruimd, oefenwedstrijd afgelast

Uit voorzorg werden na de beving scholen en hoge gebouwen ontruimd. Treinverbindingen tussen Bologna en andere steden in het noorden van het land werden stilgelegd om het spoor te controleren op schade.

Ook is de oefenwedstrijd van de Italiaanse voetbalploeg vanavond in Parma tegen Luxemburg afgelast. Het epicentrum van de eerste aardbeving bevond zich zestig kilometer van Parma op bijna tien kilometer diepte. Het spelershotel van de Italiaanse ploeg werd tijdelijk geëvacueerd.

    • Annemarie Coevert