Kortkolom sport

Van Gelder net naast podium op EK turnen

Montpellier. Yuri van Gelder heeft zondag bij de EK turnen net naast een medaille gegrepen op het onderdeel ringen. De 29-jarige Nederlander eindigde in het Franse Montpellier in de toestelfinale als vierde. Drievoudig Europees kampioen Van Gelder kwam tot een score van 15,408, net iets minder dan de Russische nummer drie Denis Abliazin uit Rusland: 15,433. De vierde plaats voor Van Gelder betekent dat Nederland geen medaille won. De afgekickte cocaïneverslaafde wist zich als enige Nederlander te plaatsen voor een toestelfinale. Epke Zonderland en Jeffrey Wammes kwamen niet door de kwalificaties. (NRC)

Webber wint GP met banddikten verschil

Monte Carlo. Formule 1-coureur Mark Webber van Red Bull heeft zondag de Grand Prix van Monaco gewonnen. De Australiër was op het stratencircuit van Monte Carlo 0,6 seconde sneller dan Nico Rosberg van Mercedes. Fernando Alonso (Ferrari), Sebastian Vettel (Red Bull) en Lewis Hamilton (McLaren) werden derde, vierde en vijfde. Webber startte in Monaco op poleposition en reed de hele race voorop – inhalen in Monte Carlo is vrijwel onmogelijk. (Novum)

WK-tweekamp schaken na 12 remises verlengd

MOSKOU. De tweekamp om de wereldtitel schaken tussen de Indiase titelverdediger Viswanathan Anand en zijn Israëlische uitdager Boris Gelfand wordt verlengd. De twee kwamen gisteren na 22 zetten remise overeen, waardoor de stand na twaalf partijen op 6-6 kwam. Morgen staan vier partijen op het programma met een bedenktijd van elk 25 minuten. Mocht er dan nog geen beslissing vallen, dan volgen zogenoemde ‘blitzpartijen’, waarin het tempo nog hoger ligt. (NRC)

Bossche basketballers weer landskampioen

Leiden. De basketballers van Den Bosch zijn zondag kampioen van Nederland geworden. De ploeg van de Oostenrijkse coach Raoul Korner won bij Leiden met 65-61 en nam zo een 4-1 voorsprong in de finaleserie. Den Bosch, dat in de reguliere competitie als derde eindigde, behoorde met Leiden en Groningen tot de topteams, maar werd gezien als de minste van de drie. Den Bosch speelt slechts met drie Amerikanen, tegenover vijf of zes bij Groningen en Leiden. (NRC)

EK-zilver Schreuder in Hongaarse Debrecen

Debrecen. Hinkelien Schreuder heeft zondag bij de EK zwemmen in het Hongaarse Debrecen zilver behaald op de 50 meter vrije slag. Ze zwom een tijd van 24,78 seconden en moest alleen de Duitse Britta Steffen (24,37) laten voorgaan. Schreuder behaalde haar derde zilveren EK-medaille op de 50 meter vrij. In 2008 en 2010 werd ze ook tweede. Schreuder zwom haar laatste toernooi op een individueel nummer. Ze maakt wel deel uit van de vrouwenestafetteploeg op de Olympische Spelen. Daarna stopt ze. (NRC)

Ajax koopt topspelers bij vrouwenvoetbal

Amsterdam. Het vrouwenteam van Ajax heeft zich versterkt met de Oranje-internationals Anouk Hoogendijk en Daphne Koster. De 27-jarige Hoogendijk komt van FC Utrecht over, waarvoor ze sinds 2007 uitkwam. De 31-jarige Koster maakt de overstap van Telstar, waar ze afgelopen seizoen speelde. Ajax maakte eerder deze maand bekend in het vrouwenvoetbal te stappen. De oprichting van de BeNeLeague, waarin de beste clubs van Nederland en België uitkomen, trok de Amsterdamse club over de streep. (NRC)