Kortkolom economie

Endemol wil fuseren met De Mols Talpa

Rotterdam. Televisieproducent Endemol streeft naar een fusie met concurrent Talpa van John de Mol. Dat zegt topman van Endemol Just Spee in Het Financieele Dagblad. Ook andere opties zoals een verdergaande lokale samenwerking of een partnerschap worden onderzocht. Volgens de topman zou het logisch zijn om het internationale verkoopapparaat van Endemol samen te laten gaan met de ideeënfabriek van John de Mol. „Ik zie grote voordelen bij een fusie”, zegt Spee in het FD. Hierdoor zou bijvoorbeeld The Voice of Holland van Talpa een groter distributieplatform krijgen. Talpa is niet bereikbaar voor commentaar. Volgens het FD zit een fusie al langer in de lucht, maar is het er niet van gekomen door spanningen tussen de leidinggevenden van beide bedrijven. Nu Goldman Sachs en Mediaset minder zeggenschap hebben binnen Endemol, is de fusie dichterbij gekomen. Endemol is in 1994 opgericht na een fusie van de maatschappijen van John de Mol en Joop van den Ende. Tussen 2000 en 2007 is het in handen geweest van het Spaanse Telefónica. Daarna kocht John de Mol het via zijn investeringsmaatschappij Cyrte terug, samen met Silvio Berlusconi. De Mol heeft ongeveer 20 procent van de aandelen in handen. (Novum)

Afgelopen tien jaar meer flexwerkers

Rotterdam. Het aandeel flexwerkers, werknemers met bijvoorbeeld een uitzend- of oproepcontract, is tussen 2001 en 2011 toegenomen van 13 naar 18 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De ontwikkelingen van de economie beïnvloeden het aantal flexwerkers sterk. Tussen 2004 en 2007 groeide de economie en nam het aantal flexwerkers flink toe. Toen in 2009 de economie kromp, daalde het aantal flexwerkers. Werknemers met een flexibel contract zijn het gemakkelijkst te ontslaan. De afname in 2009 was echter minder groot dan de stijging in de jaren ervoor. Een groot deel van de flexwerkers heeft in 2011 uitzicht op een vaste baan. Ongeveer 7 procent mag in de toekomst hopen op een vast contract. Dat was in 2001 nog ongeveer 3 procent. Vooral jongeren hebben vaak een flexibele arbeidsrelatie. Van de jongeren tussen 15 en 25 jaar, is 52 procent flexwerker. In 2001 was dat nog 35 procent. Er zijn in 2011 vooral meer jongeren met een oproepcontract. (Novum)

Shell stapt uit Canadees teerzandproject

Rotterdam. Shell Canada heeft zijn belang in het teerzandproject Orion in het noorden van Alberta te koop gezet. Dit blijkt uit een melding van Scotia Waterous, dat de verkoop begeleidt. Een indicatie van de verkoopprijs werd niet bekendgemaakt. Het project is goed voor vijfduizend vaten olie per dag en in het eerste kwartaal werd een operationeel resultaat geboekt van 15,6 miljoen Canadese dollar (12,1 miljoen euro). Volgens Scotia Waterous kan het project na extra investeringen tot dertigduizend vaten olie per dag produceren. Scotia Waterous werkt behalve voor Shell voor onder meer Total en Conocophillips. (Novum)

Bouwsector nog verder in crisis

Rotterdam. Er zijn geen signalen voor een snelle opleving van de bouwsector. In het eerste kwartaal daalde de omzet met ruim negen procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen steeg met 27 procent en er verdwenen 9.000 banen, blijkt cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). De middelgrote bedrijven werden vorig jaar hard getroffen. De omzet van die ondernemingen daalde sinds recordjaar 2008 met ruim zestien procent. Grote bedrijven zagen de omzet met negen procent dalen. Kleine bedrijven zagen de omzet met drie procent stijgen. (Novum)