Kortkolom buitenland

Mali: Toearegrebellen en extremisten fuseren

Bamako. De seculiere Toearegrebellenbeweging MNLA en de streng islamitische groep Ansar ud-Din zijn gefuseerd in Noord-Mali. De twee bewegingen hebben de overgangsraad voor de islamitische staat van Azawad in het leven geroepen, liet zij weten. Eerder had de MNLA de seculiere republiek Azawad uitgeroepen in Noord-Mali, dat na een coup eind maart door verschillende rebellengroepen werd veroverd op het zwakke Malinese leger. (AFP)

Soedan: leger weg uit omstreden regio Abyei

Khartoum/Juba. Soedan trekt zijn troepen terug uit de omstreden regio Abyei aan de grens met Zuid-Soedan. Dat heeft een Soedanese legerwoordvoerder gisteren gezegd. De kwestie belemmert de vredesbesprekingen die vandaag zouden worden voortgezet in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Het olierijke Abyei wordt geclaimd door zowel Soedan als Zuid-Soedan, dat vorig jaar onafhankelijkheid werd na jaren strijd. (AP, Reuters, BBC)

Bahreinse activist stopt hongerstaking

Dubai. De gevangen Bahreinse activist Abdulhadi al-Khawaja heeft een hongerstaking van drie maanden beëindigd. Volgens zijn vrouw en advocaten heeft de hongerstaking met succes de aandacht gevestigd op de situatie van gevangen activisten. Khawaja speelde vorig voorjaar een leidende rol in de betogingen van de shi’itische meerderheid voor democratische hervormingen. Hij is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van een poging de sunnitische monarchie omver te werpen. (Reuters)

Duits meisje jarenlang mishandeld in Bosnië

Karavlasi. Een Duits meisje is op een afgelegen boerderij in Bosnië jarenlang mishandeld en als slavin behandeld. Dit weekeinde maakte de politie bekend dat het 19-jarige meisje is weggehaald bij haar stiefvader, zijn Duitse echtgenote en een Bosnische vrouw. Omwonenden hadden de politie getipt. Ze hadden gezien dat zij bij de varkens at en sliep, voor een kar werd gespannen en met een zweep geslagen.(AP)