Koers Facebook in vrije val - ‘geen bubbel in sociale media’

Het aandeel Facebook 'in het groen' bij de opening ; een beeld dat investeerders vervolgens nauwelijks meer mochten aanschouwen. Foto Reuters / Keith Bedford

De koers van Facebook lijkt in een vrije val terecht te zijn gekomen. De waarde van aandelen van het sociale netwerk is vandaag voor het eerst sinds de beursgang onder de grens van dertig dollar gedoken en staat inmiddels op 28.75 dollar. Dat betekent een waardedaling van ruim 23 procent na een beursnotering van tien dagen.

De beursgang van Facebook was een van de grootste ooit. Het bedrijf van Mark Zuckerberg haalde ruim 16 miljard dollar op. Aanvankelijk werd het aandeel gewaardeerd op 25 tot 34 dollar. Vorige week dinsdag werd die bandbreedte echter door Morgan Stanley verhoogd naar een bedrag tussen de 34 en de 38 dollar.

Na een hoopvol begin op de openingsdag verloor het aandeel op maandag al elf procent van de startwaarde. Amerikaanse toezichthouders hebben een onderzoek ingesteld naar de rol van zakenbank Morgan Stanley bij de beursgang van Facebook,

Investeerders hadden gehoopt op een flink hogere slotkoers omdat de beursgang van Facebook als benchmark zal gelden voor eventuele andere sociale netwerken die zich richting Wall Street willen begeven.

‘Geen sprake van bubbel in sociale media op Wall Street’

Economieredacteur Marc Hijink schreef enkele dagen geleden in NRC Handelsblad over de teleurstellende resultaten van Facebook op Wall Street. Volgens Hijink is van een ‘bubbel in sociale media’ geen sprake op Wall Street:

“Terugkijkend past de Facebook-introductie in een patroon: beleggers blijken koeltjes te reageren op de verhitte verhalen uit Silicon Valley. Van een bubbel in sociale media is op de beurs in ieder geval geen sprake. Zelfs al gaat het om bedrijven met honderden miljoenen gebruikers, en bedrijven die bewezen hebben dat ze geld kunnen verdienen met advertenties. Dat rechtvaardigt geen waardering van 100 maal de laatst verdiende winst.”