Kijktips

Film

White Oleander (Peter Kos-minsky, 2002, VS).

Sterk vertolkte vrouwenrollen vertegenwoordigen verschillende aspecten van de vrouwelijke conditie. Vooral Michelle Pfeiffer, als een onsympathieke vijandin van middelmaat en hypocrisie, maakt het tot een bezienswaardige film. RTL8, 20.30-22.40u.

Prime (Ben Younger, 2005, VS).

Romantische komedie. Uma Thurman straalt op haar allerverliefdst als ze de veel jongere David ontmoet bij een vertoning van Antonioni’s Blow-Up. „Ik heb T-shirts die ouder zijn dan jij.” En dan komt David ook nog uit een gezellig neurotisch-joods Woody Allen-milieu, met Meryl Streep als mater familias die vlekken in haar nek krijgt bij het idee dat haar zoon met een niet-Joods meisje trouwt. BBC 1, 00.35-02.15u.

Informatief

Fietsen naar de top.

Start van realityserie over een groep vrienden die zich voorbereidt op de sportieve inzamelingsactie Alpe d’HuZes. Bij die actie fietsen de deelnemers een of meerdere malen de Alpe d’Huez op; voor elke beklimming betaalt hun sponsor een bedrag voor KWF Kankerbestrijding. In deze eerste aflevering maken de teamleden zich op voor carnaval: nog één keer feestvieren voordat de fietstraining begint. In de kroeg worden de vrienden verrast door niemand minder dan oud-wielrenster Leontien van Moorsel, die hen gaat coachen. Ned. 1, 19.25-20.00u.

Drama

Mademoiselle Drot.

Naar de roman Vieille France van Hélène Millerand. 1938: de ongehuwde aristocrate Bénédicte Drot de Fézinzac (Louise Monot) bevalt van een dochtertje. Het kindje wordt in een weeshuis gestopt en Bénédicte wordt uit huis gezet. Ze vindt vervolgens werk als gouvernante bij een Joods echtpaar (Mélanie Bernier en Michaël Cohen) uit gegoede kringen in Parijs, dat niets van haar achtergrond weet. TV5, 21.00-22.30u.