Kees van Kooten schrijft Boekenweekgeschenk 2013

Cornelis Reinier (Kees) van KOOTEN (1941). Nederlands cabaretier en schrijver . foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Amsterdam, 18 februari 2009 Foto NRC / Vincent Mentzel

Kees van Kooten schrijft het Boekenweekgeschenk 2013. Dat heeft Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zojuist bekendgemaakt.

De 78ste Boekenweek, die volgend jaar plaatsvindt van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart, draait met het thema Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden om ons “bewogen en roemrijke verleden”.

Kees van Kooten (70) debuteerde in 1968 met het boekTreitertrends. Daarna volgden onder meer Koot droomt zich af (1977), Koot graaft zich autobio (1979), Veertig (1982) en Zwemmen met droog haar (1991). Zijn meest recente werk is Hartstochtjes (2012). In 2004 ontving Van Kooten de Gouden Ganzenveer voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de geschreven Nederlandse cultuur.

Lichte auteur, thema geeft ernstig tegenwicht

Boekenredacteur Arjen Fortuin van NRC over Van Kooten:

De keuze voor Kees van Kooten is er vooral een voor een schrijver met een enorme bekendheid en een auteur met grote televisie-bekendheid. Het ligt in lijn met de als zeer succesvol ervaren campagne van de performer Tom Lanoye in 2012. Van Kooten is een lichte auteur, het thema Gouden Tijden, Zwarte bladzijden (feitelijk: vaderlandse geschiedenis) lijkt bedoeld om wat ernstig tegenwicht te geven.

Boekenweek verkort

De Boekenweek duurt volgend jaar korter dan in voorgaande jaren. Traditioneel begon de week op woensdagochtend, komend jaar begint de Boekenweek op zaterdag 16 maart om twaalf uur ‘s nachts met een speciale nachtverkoop in alle provincies. De week eindigt op zondag 24 maart met een “groot feest”. Het traditionele Boekenbal is op vrijdag 15 maart.