Kandidaten Morsi en Shafiq door naar tweede verkiezingsronde in Egypte

Moslimbroeder Mohamed Morsi en voormalig premier Ahmed Shafiq nemen het in de tweede ronde van de Egyptische presidentsverkiezingen tegen elkaar op. Dat liet de Egyptische staatstelevisie gistermiddag weten. In tegenstelling tot eerdere berichten was de opkomst niet meer dan 50 procent, maar 46,2 procent. Morsi behaalde 24,3 procent van de stemmen, Shafiq wist 23,3 procent binnen te slepen. Omdat geen van de twaalf kandidaten meer dan de 50 procent van de stemmen wist te behalen, volgt er een tweede ronde.

Meerdere presidentskandidaten hebben na de eerste ronde een klacht ingediend wegens onrechtmatigheden. Volgens Shafiq zijn stemmen voor hem uit een provincie achtergehouden. Hamdeen Sabahi eist een gedeeltelijke hertelling. Hij is als derde geëindigd, maar denkt dat er een miljoen stemmen ten onrechte zijn meegeteld bij Shafiq. Reuters