Ik ben winkelier

„Dingen bedenken, dat is een sterke kant van ons. Deur op slot, fles wijn op tafel. Na een week hadden we het idee van De Stadsakker uitgewerkt. Een winkel voor kleinschalig tuinieren. Zaad, grond, plantjes, gereedschap, boeken, alles voor je oogst.

„Drie keer is scheepsrecht. Net als met de kinderboeken en de kookwinkel pak je de tijdgeest. Mensen denken na over voedsel, hun bestaan, duurzaamheid. Ze willen zelf peterselie, sla of een aardappel verbouwen. Kan dat in de stad? Dat kan in de stad. Een moestuin in een pot.

„De bank was sceptisch. De detailhandel is dood, zeiden ze. 68 jaar? 500 euro rood staan? Onmogelijk.

„We zijn geheel zelfvoorzienend. Een pand hebben we, mijn man is handig, mijn dochter is opgeleid voor biologisch-dynamisch boer. Dan heb je alleen nog een stoomcursus modern ondernemen nodig. Van geldkist naar pinautomaat, zeg maar. En alles bestel je tegenwoordig via internet.

„Onze klanten zijn superenthousiast. Blij dat we er zijn. Is deze grond ook geschikt voor wiet? Hopen dat we het redden. Ik denk: wat kan ik verliezen? Ik zou alleen spijt hebben als ik dit niet probeer.”