Hockeyers A'dam tweede, vrouwen Laren winnen cup

De hockeyers van Amsterdam hebben zondag de finale van de Euro Hockey League verloren van Uhlenhorster HC uit Hamburg. De Duitsers wonnen de shoot-out (voorheen strafballenserie) met 2-1 van de Nederlandse tegenstander, nadat het in de reguliere speeltijd en de verlenging 2-2 was geworden.

Thuisploeg Amsterdam had in het eigen Wagener Stadion lange tijd een 2-1 voorsprong. Taeke Taekema (strafcorner) en Floris Evers (fraaie actie) waren de Nederlandse doelpuntenmakers. Ruim tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwamen de Hamburgers alsnog langszij. In de shoot-out wist Amsterdam nog maar een keer de doelman te passeren, terwijl UHC daarin twee maal slaagde.

Shoot-outs zijn overgenomen van het ijshockey, waarbij een veldspeler van buiten de cirkel op de doelman afloopt en die vervolgens moet zien te passeren. Ze vervangen de strafballenseries die decennialang een gelijk eindigende hockeywedstrijd beslisten.

Amsterdam had zaterdag in de halve finale met 3-0 gewonnen van Rotterdam in wat een herhaling was van de finale in de play-offs van de hoofdklasse vorige week. Toen bleek Amsterdam ook (twee keer) de sterkte. Rotterdam verloor een dag later ook het duel om de derde en vierde plaats

De hockeysters van Laren wonnen zondag verrassend van Den Bosch en veroverden zo de EuroHockey Club Champions Cup, de vrouwelijke variant van de Europa Cup voor clubteams. Het Bossche vrouwenteam was vorige week in de finale van het landskampioenschap twee keer te sterk voor Laren, maar nu ging de zege naar de nummer twee van de Nederlandse competitie.

Aanvaller Kim Lammers bracht op aangeven van haar Duitse ploeggenoot Julia Mueller de beslissing met de enige goal van de wedstrijd. Met de winst doorbrak Laren de Bossche zegereeks van 54 Europese bekerwedstrijden.

Laren kreeg aanvankelijk de beste kansen, maar verder bepaalde Den Bosch het spelbeeld. Joyce Somboek, keepster van het Nederlands elftal, bleek vrijwel niet te passeren. De doelvrouw van Laren had geluk dat een Bossche inzet van Emilie Mol uit een strafcornervariant naast haar op de paal belandde.