Hij vermoordde 22 mensen, en uitte geen woord van berouw

Oud-SS’er Klaas Carel Faber kreeg levenslang, maar ontsnapte naar Duitsland. Hij behoorde tot de meest gezochte nazimisdadigers.

Spijt, wroeging? Dat soort gevoelens kende Klaas Carel Faber niet. De oud-SS’er was tijdens de Tweede Wereldoorlog medeverantwoordelijk voor de moord op minstens 22 mensen. Hij werd in 1947 ter dood veroordeeld, maar die straf werd in cassatie omgezet tot levenslang. In 1952 wist hij te ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda. De rest van zijn leven bracht hij door in Duitsland, waar hij afgelopen donderdag overleed in het ziekenhuis in zijn woonplaats Ingolstadt. In die halve eeuw kwam er geen woord van berouw over zijn lippen.

Faber was de nummer twee op de lijst van meest gezochte nazimisdadigers van het Simon Wiensenthal Center. De Beierse justitie zou zeer binnenkort een beslissing nemen over het verzoek van minister Opstelten (Justitie, VVD) om hem de rest van zijn straf in Duitsland te laten uitzitten. Een eerder verzoek van Nederland om zijn uitlevering werd in 2011 afgewezen. De fractievoorzitters in de Tweede Kamer stuurden in 2010 een brief aan het Duitse parlement, waarin zij hun collega’s verzochten al het mogelijke in het werk te stellen om Faber alsnog zijn levenslange gevangenisstraf te laten uitzitten.

Faber wist zich beschermd door het zogenoemde Führererlass. Dat is een door Adolf Hitler uitgevaardigde wet die aan buitenlanders in Duitse krijgsdienst de Duitse nationaliteit toekende. Omdat Duitsland na de oorlog geen onderdanen wenste uit te leveren, beschermde deze wet ook landverraders als Faber.

Klaas Carel Faber (Haarlem, 1922) kwam uit een fanatiek NSB-gezin. Zijn vader Pieter, banketbakker te Heemstede, werd in 1944 geliquideerd door verzetsvrouw Hannie Schaft, bekend als ‘het meisje met het rode haar’. Fabers broer Pieter Johan werd in 1948 geëxecuteerd wegens oorlogsmisdaden. Klaas Faber zelf diende tijdens de oorlog in de Waffen SS en was, net als zijn broer, lid van het executiepeloton in kamp Westerbork. Daarnaast was hij lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert.

Faber was ook lid van het Sonderkommando Feldmeijer, dat tussen september 1943 en september 1944 ruim vijftig Nederlanders vermoordde als represaille voor aanslagen van het verzet. De Nederlander Heinrich Boere, die ook lid was van deze moordbrigade, werd in 2010 in Aken tot levenslang veroordeeld voor het vermoorden van drie onschuldige Nederlandse burgers. Hij zit die straf nu uit.

Faber is ook in Duitsland berecht. Hij werd in 1957 in Düsseldorf aangeklaagd voor doodslag, maar werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

De laatste jaren werd Fabers zaak in de publiciteit gehouden door journalist Arnold Karskens, die ook voorzitter is van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Fabers weduwe maakte zijn dood aan Karskens bekend toen deze afgelopen zaterdag aanbelde bij hun huis in Ingolstadt.

    • Bart Funnekotter