Het vervolg op het liveblog over alles

Op nrc.nl brengen we links het belangrijkste nieuws van de dag met snelle duiding. Op rechts is er ruimte voor het beste van het web, met daaronder de blogs van redacteuren. Deze week voegen we daar Vandaag aan toe: het vervolg op het experiment met een liveblog over alles wat er gebeurt.

De komende vier dagen gaan we hiermee opnieuw experimenteren. De doelstelling blijft gelijk. Vandaag moet zich ontwikkelen tot de ruggengraat van onze nieuwssite, een plek met all the news that’s fit to liveblog. De gedachte is dat de lezer maar één scherm open hoeft te hebben om op de hoogte te blijven van al het nieuws dat binnenkomt en er aan zit te komen. Wat gebeurt er vandaag? Op die vraag moet Vandaag de hele dag door (tussen 09.00 en 17.00 uur - vandaag iets later) antwoord geven. Geen saaie nieuwsfeed, maar een leesbare, heldere en interessante stroom updates.

Nieuwe opties en mogelijkheden

Na afloop van het vorige experiment waren we tevreden, maar was het wel duidelijk dat we nog heel wat testuren moeten maken. De inzet van deze week is onder meer om te kijken of het wel haalbaar is om met de huidige bezetting van nrc.nl Vandaag erbij te doen.

Daarnaast hebben onze ontwikkelaars op basis van onze ervaringen en de suggesties van lezers enkele technische aanpassingen gedaan aan het liveblog, die we de komende dagen implementeren:

  • Er komt er een prominentere plek voor de nieuwsagenda. We verwachten niet dat onze lezers constant het hele liveblog gaan teruglezen. In een oogopslag moet duidelijk worden wat er die dag nog staat te gebeuren.
  • De koppeling met de voorpagina wordt beter door middel van een zelf verversend blokje op de voorpagina. Daarin komen de laatste drie updates uit het liveblog.
  • Veel lezers suggereerden een wachtrij voor updates, à la Facebook en Twitter. Dat wordt geregeld. Nieuwe updates komen pas te voorschijn als u er zelf voor kiest.
  • Losse updates kunnen we taggen en daarom filteren en clusteren. Zo moet het straks mogelijk zijn om in een alle updates over een bepaald onderwerp op een rij te krijgen.

Slagen we er deze week in een interessant en nuttige nieuwsstroom te onderhouden? Werken de nieuwe opties goed? En wat kan er allemaal beter? We lezen het graag in de comments. Vandaag heeft de definitieve vorm nog lang niet gevonden en we willen het blijven verbeteren zolang we het idee hebben dat het toekomst heeft.

Lees hier het liveblog van dinsdag 29 mei.