Het schandaal

FILE -- In this May 2, 2012 file photo, Lazio's Stefano Mauri eyes the ball during a Serie A soccer match between Lazio and Siena in Rome. Mauri was among more than twelve arrested as part of a wide-ranging investigatio into max-fixing in football, Monday, May 28, 2012. Italian authorities also swept through the Italy national team training site near Florence, and are investigating Italy and Zenit St Petersburg defender Domenico Criscito a week before the national team leaves for the European Championship in Poland and Ukraine, and the coach of Italian champion Juventus, Antonio Conte for his alleged wrongdoing while coach of Siena. (AP Photo/Gregorio Borgia, file) AP

Wat is er aan de hand in het Italiaanse voetbal ?

Een gokschandaal breidt zich steeds verder uit. Ook grote clubs en spelers liggen nu onder vuur. Gisteren werd aanvoerder Stefano Mauri van Lazio Roma gearresteerd en er wordt onderzoek gedaan naar coach Antonio Conte van landskampioen Juventus. Verder bezocht de politie het trainingskamp van het nationale elftal, dat zich voorbereidt op het EK. In totaal zijn negentien mensen gearresteerd. Italiaanse autoriteiten maakten daarnaast bekend dat dertig woningen zijn doorzocht. Het gaat om huizen van spelers, trainers en clubmedewerkers uit de Serie A, Serie B en lagere divisies.

Waarvan worden de gearresteerden verdacht?

Van betrokkenheid bij een illegale internationale gokorganisatie die geleid wordt door Tan Seet Eng, een man uit Singapore die al in december vorig jaar werd opgepakt.

Zijn er ook Italiaanse internationals bij betrokken?

Ja, linksback Domenico Criscito mist het EK. Hij blijft thuis om ‘zijn naam te zuiveren’, nu ook hij in verband is gebracht met de omkopingaffaire. Op het trainingskamp in Florence kreeg Criscito te horen dat zijn mogelijke betrokkenheid momenteel wordt bekeken. Ook werd zijn hotelkamer in Florence doorzocht.

Hoe lang speelt deze zaak al?

In juni 2011 begon het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken met een speciale onderzoeksgroep toen bleek dat grote partijen betrokken waren bij gokschandalen. Cristiano Doni, oud-aanvoerder van Atalanta, werd voor 3,5 jaar geschorst vanwege zijn rol in het ‘kopen’ van wedstrijden in de Serie B. Atalanta begon afgelopen seizoen in de Serie A daarom met zes punten aftrek. Ook Giuseppe Signori (Lazio Roma) en vijftien andere spelers werden geschorst. In 2006 waren clubeigenaren, arbiters en bestuursleden betrokken bij de gokaffaire Calciopoli in de Serie A. Juventus werd destijds teruggezet naar de Serie B. Lazio Roma, Fiorentina en AC Milan kregen puntenaftrek. De zaak kwam toen vlak voor het WK in Duitsland naar buiten, waarop Italië wereldkampioen werd. Ook nu wordt het nieuws kort voor een eindronde bekend (het EK).