Het gevoel dat je vliegt

Nederland, Biddinghuizen, 26 mei 2012 Op de pinksterconferentie Opwekking. In de tent '24-uurs gebed' waar je altijd kan bidden. In dit geval met links aanbiddingsleider Anne Wijnja (24) en rechts gebedsleider Bertine Martens (37) foto/copyright: Martijn van de Griendt Martijn van de Griendt

24 uur lang bidden en aanbidden. Vragen, danken en prijzen. Voor genezing van een familielid, maar ook voor kleine dingen als het regelen van een lift. Dat gebeurde in de gebedstent tijdens de 42ste Pinksterconferentie van Opwekking, die van 25 tot en met 28 mei duurde.

Nee, ze heeft niet vier dagen lang 24/7 gebeden, zegt ‘gebedsleider’ Bertine Martens (37, rechts op de foto). „We zijn opgedeeld in teams.” ‘Aanbiddingsleider’ Anne Wijnja (24, links) vult aan: „De teams wisselen elke twee uur. En die delen we weer op in twee keer een halfuur bidden en twee keer een halfuur aanbidden.”

Dat houdt in dat de aanwezigen in de gebedstent eerst een halfuur bidden. De gebedsleider kiest een onderwerp: ofwel de conferentie, om God te vragen alles in goede banen te leiden, ofwel een onderwerp dat bezoekers op een briefje hebben genoteerd.

Het tweede halfuur gaat de aanbiddingsleider aan de slag. Wijnja: „Bij de aanbidding gaat het vooral om muziek en zang, waarmee we ons hart uiten naar God.” Meestal speelt ze daarvoor gitaar. Maar één keer stond het geluid op het festivalterrein in Biddinghuizen zo hard, dat Wijnja besloot om mee te zingen met de muziek van buiten de tent.

Twee uur lang intensief (aan)bidden, dat klinkt moeilijker dan het is, volgens Martens. „Je komt vanzelf in een flow. Dan voelt het alsof je vliegt.”