Handbalsters missen Spelen op één treffer

Het Nederlands vrouwenhandbalteam gaat niet naar de Olympische Spelen in Londen. De ploeg van bondscoach Henk Groener miste bij het kwalificatietoernooi in het Spaanse Guadalajara plaatsing op één doelpunt. Spanje en Kroatië verzekerden zich van deelname.

Hoewel het bewijs niet kon worden geleverd, veronderstelden de Nederlanders dat Spanje en Kroatië het op een akkoordje hadden gegooid. In de slotwedstrijd moest Kroatië winnen en mocht Spanje met zeven doelpunten verschil verliezen. Tot frustratie van de Nederlandse speelsters versloeg Kroatië het sterker geachte Spanje met 23-22.

Nederland had de regie over plaatsing zaterdag uit handen gegeven tegen Spanje. Na de 29-28 zege van vrijdag op Kroatië verloor Nederland zaterdag met 28-24 van Spanje. Daarmee was duidelijk dat Spanje over het lot van Nederland zou beschikken. De 30-21 zege op het zwakke Argentinië deed zondag niet meer ter zake. Spanje, Kroatië en Nederland haalden vier punten – Nederland werd op doelsaldo uitgeschakeld.

De speelsters waren zwaar teleurgesteld over het missen van de Spelen. Dichterbij waren ze nooit geweest. In 1996 begon onder toenmalig bondscoach Bert Bouwer het project ‘Meiden met een Missie’, met als doel ooit de Spelen te halen. Dat mislukte, waarna de speelsters hun model van dagelijkse centrale trainingen opgaven en over Europa uitwaaierden.

Juist nu de handbalsters er weer zo dichtbij waren, werd sterspeelster Maura Visser node gemist. Zij heeft een conflict met Groener.