Grote cyberaanval in Midden-Oosten ontdekt

De makers zouden hetzelfde zijn als de Stuxnet-worm.

Rotterdam. Computers in het Midden-Oosten zijn getroffen door een computervirus dat informatie wist. Het tot Flame gedoopte virus lijkt op de zogeheten Stuxnet-worm. Die laatste infecteerde in 2010 vooral Iraanse computers met als mogelijk doel het kernprogramma van het land te ontregelen.

Volgens het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky dat beweert het nieuwe virus ontdekt te hebben, is Flame ‘het meest geavanceerde cyberwapen tot nu toe’, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

Mogelijk is de worm afkomstig van dezelfde ontwikkelaar als Stuxnet. Volgens het beveiligingsbedrijf bevat Flame nog andere elementen die alleen maar voorkwamen in de Stuxnet-worm en niet in andere computervirussen. Vitaly Kamluk, virusexpert bij Kaspersky, vermoedt dat Flame al sinds augustus 2010 actief is en ontwikkeld lijkt te zijn in opdracht van een regering.

Flame verzamelt en wist gevoelige informatie op computers. Kaspersky trof de worm aan in meer dan zeshonderd plekken in onder andere Iran, Soedan, Israël, Syrië, Libanon, Saoedi-Arabië en Egypte.

Iran heeft na de ontdekking van het Stuxnet-virus bevestigd dat de worm centrifuges, die gebruikt werden bij het verrijken van uranium, beschadigde. Stuxnet zou vermoedelijk zijn ontwikkeld door de Verenigde Staten en Israël om het omstreden Iraanse nucleaire programma te ontregelen. Reuters