Griekse Nationale Bank: inkomens halveren na exit eurozone

De Nationale Bank van Griekenland. Foto AP/Petros Giannakouris

De Nationale Bank van Griekenland waarschuwt in een vandaag verschenen rapport voor de dramatische economische gevolgen die een vertrek van het land uit de eurozone zullen hebben. Inkomens van burgers zullen zeker met de helft afnemen en de werkloosheid en de inflatie zullen de pan uitrijzen, zo staat volgens persbureau AP in het rapport.

In het rapport onderzoekt de bank de gevolgen van een terugkeer naar de drachme. Als dit gebeurt, devalueert deze munteenheid volgens de grootste commerciële bank van Griekenland met zo’n 65 procent ten opzichte van de euro. De economie van het land krimpt volgens dit scenario met 22 procent, de werkloosheid loopt op van 22 naar 34 procent en de inflatie schiet omhoog van twee naar dertig procent.

Verkiezingen ‘referendum’ over lidmaatschap eurozone

Griekse burgers mogen op 17 juni opnieuw naar de stembus. Zes mei waren er ook al verkiezingen in Griekenland, maar op basis van die uitslag lukte het de partijen niet om een kabinet te vormen.

Eerder schreef correspondent Marloes de Koning al in NRC Handelsblad dat de nieuwe verkiezingen neerkomen op een referendum over de vraag of de Grieken lid willen blijven van de eurozone onder de voorwaarden die zijn onderhandeld met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Peilingen: Nieuwe Democratie en Pasok kunnen coalitie vormen

Griekse opiniepeilingen laten tot dusver zien dat de enige twee partijen die zich aan het Europese bezuinigingspakket committeren, Nieuwe Democratie en Pasok, bij de verkiezingen op 17 juni genoeg zetels kunnen halen voor een coalitie.

Bij de laatste verkiezingen was Syriza de grote winnaar en stootte het Pasok, de partij die ook achter de miljardendeal met het IMF en de EU staat, van de tweede plaats.

    • Annemarie Coevert