‘Stadions van haat’ - gezellige boel daar in Polen en Oekraïne

Racisme is schering en inslag op de tribunes van voetbalstadions in Polen en Oekraïne volgens BBC Panorama. Foto Screenshot YouTube / i9smae3l

Voetbalhooligans zijn helaas overal. Maar op de ene plek zijn zij wel nét even nadrukkelijker aanwezig dan op de andere. Het Britse tv-programma BBC Panorama bezocht onlangs een maand lang verschillende stadions in Polen en Oekraïne, de twee gastlanden van het komende EK Voetbal. En wat blijkt: niet echt een gezellige boel daar.

Hitlergroeten, hakenkruizen, apengeluiden richting zwarte spelers en in elkaar geslagen supporters van Aziatische afkomst. Volgens de verslaggevers van BBC Panorama is het schering en inslag in de twee landen die over anderhalve week het EK Voetbal organiseren.

Oekraïne ontkent uiteraard het geschetste beeld. Maar het is volgens de documentairemakers van de BBC onbegrijpelijk dat de UEFA, met zijn zerotolerancebeleid op het gebied van racisme op en rond het voetbalveld, het toernooi uitgerekend aan deze twee landen heeft toebedeeld.

En toegegeven: de Britse filmers hebben inderdaad nogal wat opstootjes en fascistische taferelen vastgelegd in die ene maand dat zij het afgelopen seizoen de stadions in Polen en Oekraïne bezochten. Maar het blijft natuurlijk wel zeer de vraag of juist Britse voetbalsupporters de komende maand hun collega’s uit Polen en Oekraïne het goede voorbeeld zullen geven.

De uitzending van het Britse televisieprogramma BBC Panorama: