Gelei van cava met grapefruit

Als het zo zomers warm is als in de afgelopen week, verlang ik meteen naar het toetje van mijn moeder. Een grote schaal aardbeien (kleine, daar hamert zij altijd op, dat kleine aardbeien veel beter smaken dan van die grote knoeperds) vermengd met frambozen en zure, rode besjes. Daar ging flink wat suiker door en

Als het zo zomers warm is als in de afgelopen week, verlang ik meteen naar het toetje van mijn moeder. Een grote schaal aardbeien (kleine, daar hamert zij altijd op, dat kleine aardbeien veel beter smaken dan van die grote knoeperds) vermengd met frambozen en zure, rode besjes. Daar ging flink wat suiker door en vervolgens ging de schaal de koelkast in. Ik maak het zelf ook wel eens, met wat citroensap en een blaadje munt. Maar alleen op het hoogtepunt van de zomer, als al dat rode fruit te betalen is.

Afgelopen weekend maakte ik een ander zomers gerecht: grapefruit in cava-gelei. Laat u vooral niet afschrikken door dat gedoe met die gelatine, er is eigenlijk niets aan en het resultaat is heel mooi.

Verwarm de cava en doe de suiker erbij, roer tot deze geheel is opgelost. Haal de pan van het vuur. Week de gelatineblaadjes een voor een 5 minuten in koud water tot ze goed slap zijn, knijp het vocht eruit en doe ze – ook een voor een – bij de cava. Roer goed, tot de gelatine is opgelost.

Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Als vorm gebruikte ik het plastic broodtrommeltje van mijn dochter, maar u kunt natuurlijk een vorm naar keuze gebruiken. Leg er plasticfolie in en giet er dan de helft van de cavagelei in. Waarschijnlijk lukt het zonder folie ook wel om de gelei uit de vorm te krijgen, maar ik nam het zekere voor het onzekere. Zet de cava-gelei in de koelkast om op te stijven. Dat duurt ongeveer anderhalf uur. Bewaar de rest buiten de koelkast.

Snij de boven- en onderkant van de grapefruits. Zet nu een scherp mes tussen het vruchtvlees en de witte binnenkant van de schil en snij met de vrucht mee. Zorg dat er niets van het bittere wit blijft zitten. Snij vervolgen het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Leg de partjes grapefruit op de opgesteven gelei en giet dan de rest van het gelatinemengsel erover. U kunt ook ander fruit gebruiken, maar geen ananas of kiwi – die bevatten enzymen waardoor de gelatine niet stijf wordt. Laat de gelei in de koelkast een nachtje opstijven. Draai dan de vorm om en trek voorzichtig het folie eraf.

U kunt een plakje serveren als toetje – bijvoorbeeld in combinatie met een romige panna cotta – maar de grapefruitgelei is ook heerlijk in combinatie met zo’n ouderwetse, met mayonaise aangemaakte garnalen- of krabcocktail. Leg op een bord een bergje cocktail op een blaadje botersla en vlei er een paar kleine stukjes gelei omheen. Vergeet niet de rest van de cava erbij op te drinken.

In de bijlage Lux schrijftMarjoleine de Vos elke zaterdag een rubriek over eten.

Grapefruit

450 ml cava (brut)

50 g suiker

4 ½ blaadje gelatine

2 rode grapefruits

    • Roos Ouwehand