Even geen tijd voor geneuzel

Jazzgitarist Marzio Scholten speelde dit Pinksterweekend op de 39e editie van Jazz in Duketown, Den Bosch. Met zijn Marzio Scholten Group bracht hij werk van zijn nieuwe, derde cd Voids, Echoes And Whispers.

„We speelden op het grote podium op de Markt. Het formaat ervan was even schrikken – je dient je muziek dan flink uit te vergroten. Er is even geen tijd voor ‘geneuzel’. Ballades op een buitenpodium kunnen zo uiteen vallen. En publiek met een biertje in de hand is zelden stil.

„We waren op het einde van de middag aan de beurt. Het was prachtig weer, er hing een gemoedelijke sfeer. Jazz in Duketown is een gratis festival in de stad; er komt veel publiek langs wandelen. Enkel de eerste rijen voor het podium staan daar echt voor mijn jazz.

„Ik componeer aan één stuk door. Nummers die op een cd komen zijn eigenlijk verre van nieuw. Ze hebben hun vorm al enige tijd gevonden doordat we ze bij concerten grondig hebben uitgediept. De titel van dit album dekt precies de lading: leegtes, echo’s en fluistertonen. Het is tamelijk abstract maar ik laat graag veel in mijn composities gebeuren. Ik houd van verandering, van verschil in dynamiek en zoek graag de diepte op.

„Ook de nummers op deze plaat lenen zich goed voor uiteenlopende uitvoeringen. Gedetailleerd en op fluisterniveau, zoals onlangs in het Amsterdamse Bimhuis. Maar ook steviger, met misschien iets minder subtiliteiten, maar met wel een mooie spanningsboog in de set van 75 minuten die je krijgt op een zomers jazzfestival.

„Voor het een zitconcert zoals in het Bimhuis weet je verzekerd van publiek – het koopt speciaal voor jou een kaartje. Bij een gratis festival sta je steeds weer je publiek winnen. Dat betekent energiek spelen met draagkracht.

Amanda Kuyper