Column

Espresso met Oleg Blokhin

Oekraïne is van plan raketten in te zetten om regenwolken uiteen te drijven als slecht weer dreigt tijdens wedstrijden van het EK voetbal. ‘Ons afweergeschut is helemaal gereed voor het Europees Kampioenschap,’ zegt bondscoach van Oekraïne Oleg Blokhin. ‘Ik prijs de moderne technieken van onze natie.’ Hij neemt een slokje espresso.

'Een schande!' Van Bommel en Robben lopen teleurgesteld het veld af na de wedstrijd tegen Bulgarije. Foto AP / Bas Czerwinski

Wolken

Oekraïne is van plan raketten in te zetten om regenwolken uiteen te drijven als slecht weer dreigt tijdens wedstrijden van het EK voetbal. ‘Ons afweergeschut is helemaal gereed voor het Europees Kampioenschap,’ zegt bondscoach van Oekraïne Oleg Blokhin. ‘Ik prijs de moderne technieken van onze natie.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘We hebben het systeem uiteraard goed getest,’ vertelt Blokhin. ‘Dankzij ons was bijvoorbeeld het voorjaar in Nederland een van de warmste lentes sinds 1901.’ De bondscoach schudt zijn hoofd. ‘Met zulk mooi weer verliezen van Bulgarije,’ zegt hij. ‘Een schande!’ Hoe verklaart hij de ruime zege van Oekraïne tijdens de oefenwedstrijd tegen Estland. ‘Behalve raketten zetten we ook Antonovs in,’ antwoordt Blokhin. ‘Die zijn tot de nok toe gevuld met chemicaliën.’ De bondscoach neemt nog een slokje espresso. ‘We stonden in een mum van tijd met 3-0 voor.’

Meteorologen zeggen dat de eerste wedstrijden die tijdens het EK voetbal in Oekraïne worden afgewerkt, vermoedelijk niet zullen lijden onder slecht weer. ‘Het wordt zo’n 24 graden,’ zegt Oleg Blokhin. ‘En het lijkt droog te blijven.’ Welke landen maken volgens hem kans op het winnen van het Europees Kampioenschap? ‘We verwachten de raketten en Antonovs te moeten inzetten na de groepsfase,’ zegt Blokhin. ‘Dus als we de kwartfinale weten te bereiken, dan worden wij kampioen.’ De bondscoach glimlacht. ‘We zien het zonnig in.’