Mysterieuze dood cederpestvogels in Los Angeles te wijten aan dronkenschap

Wat zou er gebeuren als alle autobestuurders in Nederland tegelijkertijd dronken zouden zijn? Chaos op de wegen met massale ongelukken en vele dodelijke slachtoffers – kortom een nachtmerriescenario. En dat is precies wat cederpestvogels in 2005 en 2007 in Los Angeles overkwam, blijkt uit onderzoek dat deze maand verscheen in Journal of Ornithology.

Cederpestvogel in Johnston County, North Carolina, USA. Foto Ken Thomas

Wat zou er gebeuren als alle autobestuurders in Nederland tegelijkertijd dronken zouden zijn? Chaos op de wegen met massale ongelukken en vele dodelijke slachtoffers - kortom een nachtmerriescenario. En dat is precies wat cederpestvogels in 2005 en 2007 in Los Angeles overkwam, blijkt uit onderzoek dat deze maand verscheen in het Journal of Ornithology.

In die jaren werd de Amerikaanse stad geconfronteerd met zwermen van de cederpestvogels (Bombycilla cedrorum) die om onverklaarbare redenen tegen ramen en hekwerken vlogen. De dieren stierven vervolgens aan een gescheurde lever of andere verwondingen door de botsingen. Hieronder zijn beelden uit 2007 te zien van het gedrag van de vogels in het centrum van Los Angeles, volgens de maker lijken de vogels wel “gedrogeerd”.

Het California Animal Health and Food Safety Laboratory in San Bernardino bevestigde dit “gedrogeerde” gedrag met de vondst van hoge concentraties alcohol in het bloed van de dieren.

Hoe kwam dat zo? De cederpestvogels hadden iets teveel roze pepers (Schinus terebinthifolius) gegeten, besjes die hangen aan bomen of struiken die veel voorkomen in Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in het wild in de staat Florida. De cederpestvogels die voor 84 procent van hun dagelijkse dieet afhankelijk zijn van fruit, hadden iets teveel overrijpe besjes gegeten - wat wel vaker resulteert in tipsy vogeltjes, volgens New Scientist.

Die vruchten gingen vervolgens gisten in de slokdarm (waar de cederpestvogel zijn voedsel opslaat), waarna de lever de alcohol begon af te breken met dronkenschap als gevolg. De onderzoekers vonden concentraties alcohol van tot wel 1000 per miljoen deeltjes (ppm), toch vijf keer meer dan in Nederland is toegestaan om achter het stuur te kruipen, laat staan vliegen.

Bronnen:
Foto door Ken Thomas
Kinde, H., Foate, E., Beeler, E., Uzal, F., Moore, J., & Poppenga, R. (2012). Strong circumstantial evidence for ethanol toxicosis in Cedar Waxwings (Bombycilla cedrorum) Journal of Ornithology DOI: 10.1007/s10336-012-0858-7