Dromerige elektronica is vooral geschikt voor thuis

Dance

MMOTHS

Gezien 27/5, Utrecht, speelt op verschillende internationale festivals . Info: mmothsmusic.com ***

Tot een jaar geleden zou Jack Colleran architectuur gaan studeren in Dublin, net als zijn vrienden. Maar rond Kerst 2010 begon het te kriebelen bij de toen 17-jarige Ierse scholier. Hij zocht naar eigen zeggen „een doel in zijn leven” en installeerde het muzieksoftware-programma Able-ton op zijn computer. Met blaren op zijn handen van het sneeuwschuiven werkte hij aan zijn eerste track ‘Blisters’. Die werd in februari 2011 opgepikt door muziekblog Nialler9, nog geen half jaar later tekende hij bij het Amerikaanse label Sqe Music, waar ook de Britse dubstep-producer Rusko onder contract staat. Afgelopen weekend stond de inmiddels 19-jarige Colleran (artiestennaam: MMOTHS) voor het eerst in Nederland, na eerdere optredens op onder meer het festival SXSW in Texas.

In de kleine donkere zaal van de ACU kwam zijn muziek, dromerige elektronica met veel synths, niet helemaal tot zijn recht. De langgerekte, organische klanken, waarin de beat soms helemaal ontbreekt en dan weer geleidelijk aanzwelt, creëren een mysterieuze sfeer en zijn bij tijd en wijle betoverend. Maar niet altijd dansbaar. Het publiek stond aandachtig te luisteren – stond. De prachtige synthpop is wellicht beter geschikt als afsluiter of voor thuisconsumptie.