Dodental aardbeving Italië naar vijftien - voetbalinterland afgelast

Een van de kerken die de aardbeving van vandaag verwoestte, in Mirandola, vlakbij Modena. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Het dodental van de aardbeving in Italië bij Modena, tussen de steden Bologna en Parma, is opgelopen tot zeker vijftien. Na de aardbeving van vanochtend volgden enkele zware naschokken later op de dag. Een daarvan had een kracht van 5,3 op de schaal van Richter.

Het noorden van Italië werd vanochtend rond 9.00 uur voor de tweede keer binnen twee weken getroffen door een zware aardbeving. De aardbeving van vanochtend had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter.

Hij veroorzaakte vooral veel schade op plekken waar gebouwen al wankel waren vanwege de aardbeving van anderhalve week geleden met een kracht van 6,0. Zo stortte in San Felice sul Panaro een toren in. De aardbeving van 20 mei kostte destijds zeven mensen het leven.

Nog onbekend aantal mensen onder puin

Het aantal van vijftien dodelijke slachtoffers is ondertussen officieel bevestigd. Maar er ligt ook nog een onbekend aantal mensen bedolven onder het puin van ingestorte gebouwen, meldt het persbureau LaPresse.

De Italiaanse premier Mario Monti zei vanmiddag op een haastig belegde persconferentie dat de regering “al het mogelijke en noodzakelijke zal doen om ervoor te zorgen dat het normale leven in deze bijzondere en productieve regio zo snel mogelijk kan worden hervat.”

Monti was op het moment van de beving in Rome voor overleg over de gevolgen van de beving van vorige week.

Oefeninterland Italië afgelast

De aardschokken van vandaag werden gevoeld in een gebied dat zich uitstrekt van Piemonte in het noordwesten tot Venetië in het noordoosten. Ook in het noorden van Oostenrijk werd de beving gevoeld.

Uit voorzorg werden scholen en hoge gebouwen ontruimd. Treinverbindingen tussen Bologna en andere steden in het noorden van het land werden stilgelegd om het spoor te controleren op schade.

Ook is de oefenwedstrijd van de Italiaanse voetbalploeg vanavond in Parma tegen Luxemburg afgelast. Het epicentrum van de eerste aardbeving bevond zich zestig kilometer van Parma op bijna tien kilometer diepte. Het spelershotel van de Italiaanse ploeg werd tijdelijk geëvacueerd.

Doden bij nieuwe aardbeving Italië