De zweep over Portugal

‘Steak veal, Portuguese style’ is een stuk vlees dat samen met wat aardappels in een kom jus drijft. Nooit leuk als je zoiets krijgt, maar je neemt zo’n vergissing tijdens een korte stedentrip – naar Lissabon in dit geval, hoofdstad van EU-land Portugal – op de koop toe, want lokale cultuur. Maar wij Nederlanders moeten natuurlijk geen last krijgen van de plaatselijke bevolking, zoals de tijdelijke bewoners van ons hotel – allemaal Nederlanders – overkwam.

De gevolgen van de financiële crisis troffen ons die zaterdagochtend vol in het gezicht toen we in alle vroegte uit onze bedden werden getrommeld, letterlijk. Het plein onder ons bleek het vertrekpunt van een stoet boze Portugezen en geluidswagens. Dat konden we er na de vliegvertragingen (de verkeersleiders staakten), het ontbreken van openbaar vervoer (de buschauffeurs staakten), de haperende pinautomaten (het bankpersoneel staakte, tenminste dat namen we maar aan) en het tegenvallende weer (in Nederland was het beter, dat stak) nog wel bij hebben.

In een mum van tijd stonden er een stuk of tienduizend te tetteren met spandoeken die wij natuurlijk niet konden lezen, maar waarvan de strekking duidelijk was: weg met de EU, weg met het IMF, weg met het kapitalisme. Toen het geluid aanzwol en ze aanstalten maakten om te gaan lopen, gingen we naar buiten om de boel te bekijken.

De man die er niet voor terugdeinsde om in een FC Zwolle-shirt door Lissabon te banjeren dacht even dat het om voetbalsupporters ging want hij had op de site van Voetbal International gelezen dat Portugal ’s avonds een oefenwedstrijd speelde. Toen hij even later rode vlaggen zag en constateerde dat het dus om communisten ging, schudde hij het hoofd. Hij hield – qua politiek – niet van halve maatregelen en zei: „De zweep erover.”

De mevrouw uit Maassluis, die we kenden als groot aanhangster van Amalia Rodriguez en de rest van de fado-muziek, voegde eraan toe: „Regels zijn regels. Dat vind ik van de Grieken ook. Je moet je wel aan je begrotingstekort houden.”

Kort daarop stond ze met een trits rode vlaggen van de Portugese communistische partij in haar hand, want die werden daar uitgedeeld. Dat was dan toch wel weer gezellig. Ze gingen er met de hele familie mee staan zwaaien, hetgeen werd vastgelegd met de mobiele telefoon. Leuk voor Facebook.

Na afloop van het onverwachte avontuur werd er al weer een stuk positiever over Portugal en de Portugezen gesproken. Eerst over tapas, want die waren lekker, daarna over de gebouwen – die waren mooi. „Hartstikke leuk, die tegeltjes.”

Toen de ober zomaar uit het hoofd wat voetballers van het Nederlands elftal kon opdreunen was het helemaal feest. Onze FC Zwolle-supporter stelde daar Cristiano Ronaldo tegenover. En verder vond hij het toch wel hartstikke leuk voor landjes als Portugal dat ze mee mochten doen met belangrijke dingen als het Songfestival, de Europese Unie, de euro en het Europees Kampioenschap voetbal. Tot op bepaalde hoogte natuurlijk, daar zijn ze in Maassluis en Zwolle heel duidelijk in.