De dag dat Syrische diplomaten massaal naar huis werden gestuurd

Dit was het liveblog over alles wat er gebeurde op dinsdag 29 mei. Het was de dag dat hoge Syrische diplomaten massaal door westerse landen naar huis werden gestuurd uit protest tegen het aanhoudende gebruik van geweld door het regime van president Assad. Ook was het de dag waarop het noorden van Italië opnieuw werd getroffen door een aardbeving, waarbij zeker vijftien doden vielen.

Liveblog voor vandaag gesloten

Tot zover dit liveblog voor vandaag, wij gaan morgenochtend om negen uur weer verder met verslag doen over alles wat er op de wereld gebeurt. Uiteraard blijft nrc.nl u middels onze normale berichtgeving op de hoogte houden van al het wereldnieuws. Reageren op het liveblog over vandaag kan onder het speciale artikel over dit experiment op NRC Lab.

NRC Vandaag

Soedan en Zuid-Soedan hervatten onderhandelingen

Soedan en Zuid-Soedan hebben vanmiddag de onderhandelingen over de exacte grens tussen beide landen hervat. In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba praten vertegenwoordigers van beide landen sinds het einde van de middag weer met elkaar onder leiding van de oud-premier van Zuid-Afrika, Tabo Mbeki. Vorige week schaarden beide landen zich achter een vredesplan van de Afrikaanse Unie. De landen hadden tot vandaag de tijd gekregen om de onderhandelingen te hervatten.

Soedan

Medvedev op bezoek in Kazakhstan

De Russische premier Medvedev is ondertussen op bezoek in buurland Kazakhstan. Hij werd in hoofdstad Astana rondgeleid door premier Karim Massimov en genoot zichtbaar van het bezoek.

Foto AP / Dmitry AstakhovFoto AP / Dmitry Astakhov

Kazakhstan

VVD steunt Lenteakkoord, maar is nog niet tevreden

De VVD steunt het Lenteakkoord, maar hoopt dat er snel een "nieuw kabinet is dat andere keuzes kan maken." Dat zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok zojuist in de Kamer, waar ongeveer een uur geleden het debat over het Lenteakkoord begon.

De VVD had in het huidige akkoord graag meer gesneden in de uitgaven van de overheid zoals ontwikkelingshulp, cultuur en media. Blok liet weten dat hij op bepaalde vlakken liever andere keuzes had willen maken, "maar we staan voor de realiteit zoals die er is". Lees meer in ons uitgebreide nieuwsbericht over de inbreng van de VVD.

Volg het debat live via NOS Politiek24.

Kamerdebat Lenteakkoord

VS wijzen hoge Syrische diplomaat uit

De Verenigde Staten konden vandaag niet achterblijven: nadat tal van westerse landen eerder vandaag al aankondigden de ambassadeur van Syrië of andere hoge diplomaten van het land uit te wijzen, besloot Amerika vanmiddag de hoogste Syrische diplomaat in Washington de deur te wijzen. Zuheir Jabbour, de zogenaamde 'chargé d'affaires', krijgt 72 uur om de VS te verlaten. De maatregel is een reactie op het bloedbad dat eind vorige week plaatsvond in het Syrische plaatsje Houla.

Syrië

Hoofdredacteur Nieuwsuur vertrekt

De hoofdredacteur van Nieuwsuur, Carel Kuyl, wordt de nieuwe mediadirecteur van de NTR. Dat heeft het actualiteitenprogramma vanmiddag bekendgemaakt. Kuyl stopt bij Nieuwsuur zodra er een opvolger voor hem is gevonden, meldt de NOS.

Nieuwsuur

Koe doodgeschoten in Noord-Holland

In de categorie opmerkelijk nieuws: in het Noord-Hollandse Westwoud is vanmiddag een koe doodgeschoten door nog onbekende daders. Het dier is waarschijnlijk van ongeveer tachtig meter afstand geraakt, liet de politie vanmiddag weten, zo meldt persbureau Novum.

Fietsers hoorden een harde knal en zagen vervolgens een kleine, rode auto met twee inzittenden keren en snel wegrijden. De fietsers zagen de koe iets verderop in een weiland liggen. De politie is op zoek naar de daders.

koe doodgeschoten

Kabinet bezorgd om begroting Curaçao

Het kabinet heeft "grote zorgen" over de manier waarop Curaçao omspringt met de tekorten op de begroting. Het eiland kan deze week een brief verwachten met daarin een aantal serieuze aanwijzingen. Dat zei demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Spies (CDA) vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje, meldt persbureau Novum.

Dat Curaçao dit jaar afstevent op een "aanzienlijk tekort" van 160 miljoen Antilliaanse gulden (ruim 71 miljoen euro) was al bekend. De ramingen waren al "vele malen optimistischer" dan de werkelijkheid. Erger is dat de regering van het eiland geen structurele hervormingen doorvoert, en de gaten in de begroting dekt met incidentele middelen. "De vraag is of die voldoende zijn", aldus Spies.

Curaçao

Architect coup Guinee-Bissau in Gambia

De voormalig legerleider van Guinee-Bissau, de architect van de staatsgreep in het land op 12 april, en twee andere hoogwaardigheidsbekleders worden vastgehouden in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Het drietal arriveerde vanochtend in Banjul en wordt volgens persbureau AFP om veiligheidsredenen verhoord.

Coup Guinee-Bissau

Parlement in debat over Lenteakkoord

In de Tweede Kamer is ondertussen het debat over het Lenteakkoord begonnen. De fractievoorzitters spreken met premier Rutte en minister De Jager, maar ongetwijfeld ook met elkaar, over de maatregelen die het begrotingstekort volgend jaar moeten terugdringen tot drie procent van het BBP. Het debat is live te volgen via NOS Politiek24.

Kamerdebat Lenteakkoord

Aung San Suu Kyi na 24 jaar weer buiten Birma

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is onderweg naar de Thaise hoofdstad Bangkok. Het is voor het eerst sinds 24 jaar dat Suu Kyi haar voeten op buitenlandse grond zet. Een groot teken van vertrouwen voor het hervormingsproces van Birma, aldus persbureau Reuters.

Foto Reuters / Soe Zeya TunFoto Reuters / Soe Zeya Tun

Birma

Kamer stemt tegen ratificatie ACTA-verdrag

En meer nieuws uit de Kamer: het parlement is vanmiddag niet akkoord gegaan met ratificatie van het omstreden ACTA-verdrag. Lees meer in een uitgebreider nieuwsbericht.

Twitter avatar martijnvdam Martijn van Dam Verhagen mag ACTA niet ondertekenen van de Kamer.

ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat auteursrechten op het internet wil beschermen. Tegenstanders vrezen dat het de internetvrijheid en het recht op privacy aantast.

ACTA

Kamer akkoord met uitbreiding spreekrecht slachtoffers

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers, twitterde CDA-Kamerlid Van Toorenburg vanmiddag. Staatssecretaris Teeven besloot in februari het spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden uit te breiden. In plaats van één nabestaande mogen straks drie nabestaanden van een slachtoffer op een zitting spreken.

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg Tweede Kamer akkoord met uitbreiding spreekrecht slachtoffers. Belangrijke stap!

spreekrecht slachtoffers

Monti: misschien maar paar jaar niet voetballen

Het zich steeds verder uitbreidende gokschandaal in het Italiaanse voetbal ontlokte premier Monti vandaag de uitspraak dat het land het misschien een paar jaar zonder voetbal zou moeten doen:

"Dit is geen regeringsvoorstel, maar ik vraag me persoonlijk af of het geen goed idee zou zijn om de sport twee of drie jaar stil te leggen."

gokschandaal Italiaanse voetbalwereld

Nederland verklaart Syrische ambassadeur ongewenst

Nederland heeft de Syrische ambassadeur tot persona non grata verklaard. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist tegenover nrc.nl. De Syrische ambassadeur zetelt in Brussel en kan dus niet het land worden uitgezet. Een groot aantal westerse landen besloot eerder vandaag al hoge Syische diplomaten uit te zetten. Lees meer in ons aparte nieuwsbericht over de kwestie.

Syrië

Assad: steunen terroristen in Syrië moet stoppen

De Syrische president Assad heeft VN-bemiddelaar Kofi Annan vanochtend gezegd dat zijn vredesplan alleen kan slagen als andere landen ophouden met het financieren, bewapenen en op andere manieren ondersteunen van "terroristische groepen". Dat heeft de Syrische staatstelevisie vanmiddag gemeld. Eerder vandaag maakte een woordvoerder van Annan bekend dat hij Assad in duidelijke bewoordingen te kennen had gegeven dat zijn vredesplan forse inzet vergt om het geweld een halt toe te roepen.

Syrië

Dodental aardbeving gestegen naar 15

Volgens lokale autoriteiten is het dodental als gevolg van de aardbeving die vanochtend plaatsvond in het noorden van Italië gestegen naar vijftien. Vier of vijf mensen zouden nog vermist zijn, meldt persbureau AFP vanmiddag. Eerder vanmiddag stond het dodental nog op negen. Meer details in ons uitgebreide nieuwsbericht.

Aardbeving Italië

Kandidaat Egypte: gelijke rechten voor vrouwen

Nieuws van het campagnefront in Egypte: de islamist Mohammed Morsi, één van de twee kandidaten die gisteren doorging naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, heeft vanmiddag beloofd dat christenen en vrouwen hun rechten behouden als hij gekozen wordt. Dat meldde persbureau AP vanmiddag.

Morsi probeerde ook democratische jeugdbewegingen die een grote rol speelden bij het omverwerpen van het regime van oud-president Hosni Mubarak de hand te reiken met de belofte dat het recht op vreedzame demonstraties gehandhaafd blijft. Op een persconferentie zei de presidentskandidaat een brede coalitie na te streven.

Egypte

Konvooi president Somalië ontsnapt aan hinderlaag

Militanten van de islamitische terreurorganisatie Al-Shaabab hebben vandaag geprobeerd het konvooi van de Somalische president in een hinderlaag te laten rijden, maar de aanval is afgeslagen, meldt persbureau AP vanmiddag. President Sharif Ahmed was op de weg terug naar hoofdstad Mogadishu toen de militanten probeerden toe te slaan. Meer details over de gebeurtenissen zijn op dit moment nog niet bekend.

Somalië

Arantxa Rus naar tweede ronde Roland Garros

De Nederlandse tennister Arantxa Rus heeft de tweede ronde van Roland Garros bereikt. Rus stond met 6-4 en 4-3 voor toen haar Amerikaanse tegenstandster Jamie Hampton met een blessure moest opgeven. Lees meer in ons langere nieuwsbericht over de overwinning van Rus.

Twitter avatar rolandgarros Roland Garros #RG12 result Rus bt Hampton 6-4 4-3 ret.

Roland Garros

Moslims bidden na aardbeving Italië

Moslims, werkzaam in een fabriek in Medolla, Italië, bidden voor de collega's die vanochtend bij de aardbeving omkwamen.

Foto AFP / Alberto Lingria Foto AFP / Alberto Lingria

Aardbeving Italië

Duitsland dringt bij Veiligheidsraad aan op actie

Ook Duitsland wijst de Syrische ambassadeur uit, zoals wij al eerder meldden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle zei zojuist dat het Syrische regime verantwoordelijk is "voor de verschrikkelijke daden in Houla". Hij gaat er bij de VN-Veiligheidsraad op aandringen om zich opnieuw uit te spreken over de situatie in Syrië.

Ondertussen verwelkomt de Syrische Nationale Raad de beslissing van veel westere landen om Syrische diplomaten uit te wijzen.

Syrië

Verbod op fokken rashonden met erfelijke ziekte

Er komt een verbod op het fokken met rashonden die een erfelijke ziekte of een aangeboren aandoening hebben. Voor het toekennen van een stamboom wordt een DNA-test bij puppy en ouderpaar verplicht. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Lees meer in het nieuwsbericht van onze redacteur Dick Wittenberg.

honden

Ondertussen in Johannesburg

Herinnert u zich de ophef over een schilderij van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma - met zijn ontblote geslachtsdeel - nog? Vorige week werd het schilderij dat in een museum in Johannesburg hangt al toegetakeld. Vandaag was er een groot protest en onze correspondent Peter Vermaas was erbij.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Overigens goed voor de kleine middenstand, zo'n actie: ijsjesverkopers, instant-fotografen en ANC-snuisterijen doen het goed. #speer

Het museum heeft nu ook besloten de afbeelding van het werk van de website te halen, meldt persbureau Reuters.

Protest in Johannesburg. Foto AP / Themba HadebeProtest in Johannesburg. Foto AP / Themba Hadebe

Zuid-Afrika

Charles Taylor krijgt morgen straf te horen

Charles Taylor krijgt morgen te horen of de rechters van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) de strafeis van tachtig jaar cel van de aanklagers overnemen. De vroegere krijgsheer en president van Liberia werd eind april schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De advocaten van Taylor noemden de eis van de aanklagers eerder 'overduidelijk buitenproportioneel en excessief'. Zij zeiden dat hun cliënt in ieder geval tegen zijn vonnis in beroep gaat, zo melden persbureaus Novum en AP.

Charles Taylor

Beeld en Geluid Awards niet langer uitgereikt

De Beeld en Geluid Awards worden niet meer uitgereikt. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vorige week besloten, meldt persbureau Novum vandaag op gezat van het instituut. Vanwege de bezuinigingen moet het instituut zich bij zijn kerntaken houden, en het uitreiken van de prijzen is volgens het instituut geen kerntaak.

Het werd volgens algemeen directeur van het instituut Jan Müller de laatste jaren steeds moeilijker de benodigde financiering rond te krijgen.

"De kosten stegen, het aantal sponsors nam af en nieuwe financiers dienden zich helaas niet aan."

In januari werd al duidelijk dat de uitreiking op losse schroeven stond. Toen bleek dat SBS en RTL de uitreiking nog wel financieel willen ondersteunen, maar de Nederlandse Publieke Omroep niet meer. Het instituut blijft wel elke twee jaar een oeuvreprijs uitreiken. "Omdat wij het van belang vinden dat er een televisiemaker voor zijn of haar werk gelauwerd wordt door collega's uit het vak."

Beeld en Geluid Awards

Uitwijzen Syrische diplomaten gaat door

Ondertussen blijven er berichten binnenstromen dat verschillende westerse landen Syrische diplomaten uitwijzen. Eerder meldden wij al dat Duitsland en Frankrijk hun Syrische ambassadeurs de deur wezen. Nu is dat ook het geval in Canada, Italië en Groot-Brittannië, zo meldt persbureau Reuters.

Syrië

Ondertussen op Oost-Java

Een slachtoffer van een moddervulkaan - ontstaan door activiteiten van oliemaatschappij Lapindo - in Sidoarjo op Oost-Java, doet mee aan theatervoorstelling bij de vulkaan. Zes jaar later stroomt er nog dagelijks modder uit het gat. Lees op Wikipedia meer over de modderstroom van Sidoarjo.

Foto AFP / Juni KriswantoFoto AFP / Juni Kriswanto

Ondertussen in

Annan spreekt met Assad

Vandaag sprak de Syrische president Bashar al-Assad met VN-gezant Kofi Annan, die het Vredesplan opstelde dat 12 april inging en het bloedvergieten in Syrië zou moeten stoppen. Annan heeft Assad in duidelijke bewoordingen te kennen gegeven dat zijn vredesplan forse inzet vergt om het geweld een halt toe te roepen.

Het Syrische persagentschap SANA heeft deze foto van de ontmoeting tussen Annan en Assad verspreid.Het Syrische persagentschap SANA heeft deze foto van de ontmoeting tussen Annan en Assad verspreid.

Syrië

Dibi blijft achter op Sap in peiling

De populariteit van Tofik Dibi onder kiezers van GroenLinks blijft beperkt. Uit een vandaag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond blijkt dat 24 procent van de GroenLinks-achterban Dibi het liefst als lijsttrekker ziet. Jolande Sap krijgt de voorkeur van 58 procent van de GroenLinks-stemmers, meldt persbureau Novum.

Drie weken geleden bleek uit een peiling van De Hond nog dat Dibi op steun van veertig procent van de GroenLinks-stemmers kon rekenen. Een week later was de aanhang voor de uitdager van Sap geslonken naar 23 procent. Nu lijkt de daling van zijn populariteit te zijn gestagneerd, maar het gat tussen Dibi en Sap blijft aanzienlijk.

De Hond heeft geen peiling gedaan onder leden van GroenLinks. Zij zijn het die sinds zaterdag mogen stemmen op Sap of op Dibi. Op 6 juni wordt bekendgemaakt wie de lijst voor GroenLinks gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.

GroenLinks

Oefenwedstrijd afgelast vanwege aardbeving

De oefenwedstrijd tussen Italië en Luxemburg die vanavond zou worden gespeeld in Parma, is afgelast vanwege de aardbeving in de regio.

voetbal

Kieslijst VVD

NRC-redacteur Huib Modderkolk over de nieuwe kandidatenlijst van de VVD voor de komende Kamerverkiezingen:

Twitter avatar HuibModderkolk Huib Modderkolk Opvallend bij lijst #VVD (via @Telegraaf): Harbers stijgt, Venrooy stijgt, Leegte niet bij 30, De Boer daalt, talent Bas van 't Wout op 28

kieslijst VVD

In Beeld: Pinkpop

Fotograaf Andreas Terlaak bracht voor NRC de bezoekers en artiesten op Pinkpop in beeld. Bekijk de hele fotoserie hier.

Foto NRC / Andreas TerlaakFoto NRC / Andreas Terlaak

Pinkpop

Ook Duitsland wil af van Syrische ambassadeur

Duitsland volgt het voorbeeld van Frankrijk: ook Berlijn gaat de Syrische ambassadeur uitwijzen.

Syrië

Naschok van 5,3 in Noord-Italië

Persbureau Reuters meldt dat de nieuwe aardbeving onder andere te voelen was in Modena, Milaan en Brescia. Italiaanse media van een aardbeving met een kracht van 5,3.

Twitter avatar 24emilia 24Emilia Magnitudo 5.3 la scossa delle 12.56 #terremoto

Aardbeving Italië

Jans gaat Standard Luik coachen

Ron Jans, vertrekkend trainer van SC Heerenveen, gaat aan de slag in België. Hij wordt de nieuwe coach van de topclub Standard Luik. Dat meldt Sporza.

Ron Jans

Kieslijst VVD is bekend

De Telegraaf heeft de kieslijst van de VVD in handen gekregen.

1 Mark Rutte
2 Edith Schippers
3 Stef Blok
4 Anouchka van Miltenburg
5 Fred Teeven

Bekijk de hele lijst op de site van De Telegraaf.

kieslijst VVD

Beelden aardbeving Italië

Ook zijn de eerste beelden van de aardbeving van vanochtend opgedoken op YouTube.

Aardbeving Italië

Weer een aardbeving in Italië

Na de aarbeving van vanochtend, waarbij tien mensen om het leven kwamen, is Italië zojuist weer opgeschrikt door een aardbeving. Dat meldt Michael van Poppel van BNONews.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Magnitude of new Italy aftershock is around 5.5 - preliminary

Aardbeving Italië

Een op de twintig bezoekers Pinkpop medisch behandeld

Door de felle zonneschijn had de GGD dit jaar zijn handen vol aan bezoekers van Pinkpop. In de drie dagen die het festival duurde zijn vierduizend bezoekers behandeld. Op een totaal van 79 duizend bezoekers is dus een op de twintig bezoekers medisch geholpen. Persbureau Novum:

"De festivalgangers hadden vooral last van verbranding door de zon. Verder kampten ze met diarree, blaren of geïrriteerde ogen doordat zonnebrandcrème door het zweet in de ogen kwam. Een handvol mensen werd doorgestuurd naar het ziekenhuis."

Pinkpop

Ondertussen in het Torentje

Premier Rutte bereidt zich samen met zijn adviseurs voor op het debat over het Begrotingsakkoord. Dat debat staat gepland om 15.45 uur.

Foto via het account van de minister-president op Flickr.Foto via het account van de minister-president op Flickr.

begrotingsdebat

Schade skimmen: 39 miljoen euro

In het laatste jaar dat pinnen met de magneetstrip ging, heeft het skimmen een vlucht genomen. Het geskimde bedrag verdubbelde vorig jaar tot 39 miljoen euro. Dat meldt Currence, het bedrijf achter onder meer pinnen, Ideal en de acceptgiro, in het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

Door de invoering van het zogenoemde nieuwe pinnen is het niet meer mogelijk om bij pinautomaten waar alleen de chip in wordt gestoken te skimmen, stelt Currence. Bij automaten waar nog wel de hele pas wordt ingevoerd, zoals bij tankstations, is er nog wel een gevaar.

skimmen

Hollande wil af van Syrische ambassadeur

De nieuwe Franse president Hollande wil de Syrische ambassadeur in Frankrijk 'vandaag of morgen' weg hebben. In juli moet in Parijs weer een conferentie van de 'vrienden van Syrië' (een bijeenkomst van westerse en Arabische landen) plaatsvinden, voegde hij daar aan toe.

Wij werken aan een uitgebreider bericht over de ontwikkelingen met betrekking tot Syrië vandaag.

Syrië

160 Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd

CNN meldt dat 160 Afghaanse meisjes zijn vergiftigd op hun school. Vorige week vergiftigde een radicaal islamitische groep ook al 120 schoolmeisjes met een onbekende stof.

Afghanistan

Twintig Syrische soldaten dood bij gevechten

Na het bloedige weekend in Syrië, met aanvallen op het stadje Houla (vrijdag) en Hama (dit weekend), meldt persbureau Reuters nu dat er in het noorden van het land twintig soldaten zijn gedood door Syrische opstandelingen. Ook zouden er de afgelopen 24 uur bij gevechten zes burgers en zes rebellen zijn gedood.

Syrië

Ondertussen in New Delhi

Hier wordt het iets frisser, maar in India hebben ze te maken met een warmtegolf. In New Delhi was het de afgelopen dagen rond de 43 graden. Deze mango-verkoper drinkt een glas water dat hij van een andere straathandelaar kocht.

Foto AP / Kevin FrayerFoto AP / Kevin Frayer

Ondertussen in

Het wordt weer kouder

Het mooie weer van de afgelopen dagen houdt niet veel langer aan. Langzaam daalt het kwik. Vrijdag en zaterdag wordt het niet warmer dan 13 of 14 graden. Dat meldt Meteo Consult:

De temperaturen zijn in een dalende lijn terecht gekomen en die zet, met horten en stoten, nog wel even door. Vooral vrijdag gaat het kwik scherp en voelbaar verder naar beneden. Koude lucht van bij de poolcirkel bereikt ons dan. Ze wordt aangevoerd tussen een hogedrukgebied bij IJsland aan de ene kant en lagedrukgebied boven Scandinavie.

weerbericht

Acht Brabantse hooligans opgepakt

De politie in Brabant heeft vandaag acht mannen aangehouden die betrokken zijn geweest bij voetbalrellen tijdens en na de competitiewedstrijd tussen RKC Waalwijk en FC Utrecht in april. De politie verwacht later meer aanhoudingen te verrichten, meldt persbureau Novum. De RKC-supporters, mannen tussen de 20 en 28 jaar afkomstig uit Waalwijk en Kaatsheuvel, zochten op 21 april de confrontatie met aanhangers van Utrecht. Lees meer bij Omroep Brabant.

voetbalhooligans opgepakt

Dodental aardbeving Italië loopt op

Het dodental van de aardbeving in Italië in gestegen naar negen, meldt Sky Italia. Sky heeft inmiddels ook beelden van de schade online gezet.

Aardbeving Italië

Achtergrond: gokschandaal in de voetbalwereld

Gisteren kwam naar buiten dat het gokschandaal in de Italiaanse voetbalwereld zich uitbreidt naar de grotere clubs en spelers. De aanvoerder van Lazio werd gearresteerd en international Criscito gaat niet naar het EK. Toevallig schreef sportmagazine ESPN recent een verhelderend stuk over hoe de wereld van vooropgezette voetbaluitslagen in elkaar steekt. Het is ook online te lezen.

gokschandaal Italiaanse voetbalwereld

Uitspraak kort geding ESM: vrijdag 10 uur

Vrijdag om 10 uur doet de rechter uitspraak in het kort geding dat Wilders tegen de staat heeft aangespannen. Wij werken aan een uitgebreider bericht over de zitting van vanochtend.

Kort geding Wilders

Huntelaar speelt met nummer 9

Tijdens het EK speelt Klaas-Jan Huntelaar met het nummer 9, en Van Persie krijgt nummer 16. Dat meldt Sp!ts-verslaggever Johan van Boven. Afgaande op deze rugnummers betekent dat dat Huntelaar de voorkeur van Van Marwijk krijgt voor de spitspositie.

Twitter avatar johanvanboven Johan van Boven Klaas-Jan Huntelaar krijgt tijdens het EK rugnummer 9, Robin van Persie 16.

Bouma krijgt, op basis van de rugnummers, de voorkeur voor de linksback-positie.

Twitter avatar johanvanboven Johan van Boven Bouma speelt met 5 op z'n rug, Schaars met 14 en Willems met 15. #linksbacks

Bekijk hier de volledige lijst met rugnummers.

Nederlands elftal

Annan praat morgen Veiligheidsraad bij over Syrië

Alle ogen zijn weer gericht op Syrië nu er de afgelopen dagen zoveel doden vielen. Daarom is het gesprek dat Kofi Annan vandaag met Assad heeft zo belangrijk. Annan, die een vredesplan opstelde, zal volgens Reuters morgen de Veiligheidsraad van de VN bijpraten over de situatie.

NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef vanochtend in nrc.next:

"Wanneer een conflict in anderhalf jaar meer dan tienduizend doden heeft gekost, worden slachtpartijen gaandeweg statistieken. Maar de naam Houla lijkt voorbestemd om de geschiedenis in te gaan als een van de gruwelijkste wapenfeiten van de Syrische oorlog."

Lees hier de reconstructie van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch over het bloedbad in Houla.

Syrië

Wilders en Moszkowicz in de rechtbank

Vandaag dient het kort geding dat PVV-leider Wilders heeft aangespannen tegen de staat. Onze fotograaf Maarten Hartman maakte daar deze foto.

Kort geding Wilders tegen Staat. Foto NRC / Maarten Hartman

Kort geding Wilders tegen Staat. Foto NRC / Maarten HartmanKort geding Wilders tegen Staat. Foto NRC / Maarten Hartman

Onze politiek redacteur Erik van der Walle twittert vanuit de rechtszaal.

Kort geding Wilders

Acht slachtoffers in Italië

Acht zelfs, komt nu naar buiten via BNO News.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel Sky Italia: Death toll reaches 8 following Italy quake; 6 dead in Modena, 2 dead in San Felice

Twitter avatar Andrew91L Andrew L it's a living helle here in north of italy !!!! it keeps shaking !!! 5.8 .... #earthquake #scared #italia #terremoto #italy

Aardbeving Italië

Dodental aardbeving Italië loopt op

Het dodental van de aardbeving in Italië is opgelopen tot zes.

Aardbeving Italië
Een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie van de VN zegt dat veel van de slachtoffers van het bloedbad in Houla van afgelopen vrijdag om het leven kwamen door 'massa-executie' door pro-Assad-troepen. Syrië

Boekenweekgeschenk 2013

Het Boekenweekgeschenk van 2013 wordt geschreven door Kees van Kooten.

Boekenweekgeschenk

Demonstranten weer op Tahrir-plein

Vannacht verzamelden demonstranten zich weer op het Tahrir-plein in Kairo. Ze keerden zich tegen de twee overgebleven kandidaten bij de presidentsverkiezingen, Mohamed Mursi en Ahmed Shafiq.

Demonstranten op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Demonstranten op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El GhanyDemonstranten op het Tahrir-plein in Kairo. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Presidentsverkiezingen Egypte

De nieuwsagenda voor dinsdag 29 mei

Deze dingen staan vandaag ook te gebeuren:

  • Om 10.30 uur begon het kort geding dat PVV-leider Wilders heeft aangespannen tegen de Staat. Hij eist dat de goedkeuring van het nieuwe permanente noodfonds voor de euro ESM wordt uitgesteld tot na de verkiezingen.
  • Kofi Annan is in de Syrische hoofdstad Damascus en ontmoet daar vandaag Bashar Assad. Sinds het bloedbad in Houla zijn alle ogen weer gericht op Syrie.
  • De asielzoekers in Ter Apel willen dat het terrein waar ze tot vorige week een tentenkamp hadden staan weer wordt vrijgegeven. De gemeente heeft het terrein afgesloten met een hek. Het kort geding dient om 15.00 uur.
  • In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, ChristenUnie, Groenlinks en D66 hebben gesloten. Het debat staat gepland om 15.45.
  • Rond dezelfde tijd maakt het hoofdbestuur van de VVD het conceptverkiezingsprogramma bekend op de website.
  • Soedan en Zuid-Soedan hebben tot vandaag om de vastgelopen onderhandelingen over de gedeelde grens nieuw leven in te blazen. Vorige week schaarden beide landen zich achter een vredesplan van de Afrikaanse Unie.
  • En vandaag wordt ook het thema en auteur van de Boekenweek 2013 bekendgemaakt.

Wat er eerder vandaag gebeurde

Goedemorgen. We zijn van start met Vandaag, het liveblog over alles wat er gebeurt. Dit zijn de drie belangrijkste nieuwsonderwerpen van vanmorgen:

  • Het noorden van Italië is vanmorgen opnieuw getroffen door een aardbeving;
  • Minister Kamp heeft plannen om het AOW'ers makkelijker te maken om door te werken;
  • Wilders gaat vandaag opnieuw proberen de beslissing over het Europese noodfonds ESM uit te stellen.

 

 

 

 

 

 

 

We zijn van start met onze testweek. Lees hier meer over dit experiment. We zijn ondertussen ook nog bezig met de technische kant van dit alles, waardoor de eerste meters die we maken misschien wat hobbelig zijn. Maar goed; daar gaan we.