Bobby en Pam: wat een belofte

Pam Grier als Jackie Brown, stewardess met een geheim en een plan.

Jackie Brown (Quentin Tarantino, 1997)RTL 7, 22.15 - 01.15 uur

Er zijn vele redenen om vanavond naar Jackie Brown te kijken. Omdat er zo’n prachtige romance in zit tussen twee door het leven gebutste mensen, gespeeld door twee uitgerangeerde maar prachtige acteurs. Omdat er naast de onnavolgbare misdaadplot – ontleend aan auteur Elmore Leonard – zoveel ruimte is voor de personages en hun tragische gestuntel. Omdat de dialogen en de soundtrack uitnodigen om ze eindeloos te beluisteren.

Maar de beste reden is misschien wel de titelsequentie, een van de mooiste uit de filmgeschiedenis. Hier komt alle film- en muziekliefde – en dat is veel liefde – van regisseur Quentin Tarantino samen. Jackie Brown is een ode aan actrice Pam Grier en het genre waarin zij in de jaren 70 schitterde, de blaxploitation, foute films met zwarte helden. In de opening glijdt Grier, stewardess bij Cabo Air, over de lopende band van het vliegveld van Los Angeles, begeleid door Bobby Womack met het nummer ‘Across 110th Street’. Achter haar verkleuren de mozaïektegels, links van haar verschijnen de credits in gele jaren 70-letters. Haar blik is sereen, haar houding eert de zwarte trots van de blaxploitation-films. Wat een opening, wat een belofte voor filmgenot. Kijk op YouTube ook nog even naar de opening van The Graduate, dertig jaar ouder.

Er is maar één reden om niet te kijken. Jackie Brown wordt uitgezonden door RTL 7, met 26 minuten reclame tussen 154 minuten film.

    • Mark Duursma